2018-10-29

Vita!: “Vagy győzünk, vagy el kell hagynunk a pusztulásra ítélt Európát”

Oszd meg másokkal is!

Parázs, indulatoktól sem mentes vitát hozott a Modellváltás ’89, „Tetszettünk volna…?” – elnevezésű, kétnapos rendezvényünkön Kukorelly Endre, Döbrentei Kornél költők, illetve Molnár Tamás képzőművész találkozója, amelyet főszerkesztő-helyettesünk, Szarvas Szilveszter moderált.  A résztvevők a rendszerváltás idején a népi és az urbánus vonal között kialakult nézetellentétek kiteljesedéséről, illetve arról beszélgettek, hogy a művészet világában a volt-e lehetőség a nézetek kibékítésére, vagy eleve kudarcra volt ítélve az együttműködés.

Abban egyetértettek a szereplők, hogy mindannyian rendszerváltozást akartak. Kukorelly Endre szerint ez sikerült, mert ma szabad a sajtó, az üzletekben a Kádár-korszakhoz képest széles a sajt és a sörválaszték, amitől ő jól érzi magát, Döbrentei Kornél szerint azonban semmi sem változott meg ’89-ben, a rendszerváltás félresiklott, ami törvényszerű volt, mivel a kommunisták, posztkommunisták pozíciói, befolyásolási képességei megmaradtak. Molnár Tamás úgy vélekedett, mindössze gengszterváltás történt az említett időszakban; a már ikonikussá vált Inconnu-csoport egyik alapítója szerint világunk társadalma rohamos léptekkel tart a teljes elhülyülés felé, a képzőművész apokaliptikus képet vázolt fel az emberiség jövőjéről.

A vitában kitértek arra is, mi lett volna a legmegfelelőbb lépés a békésebb viszony kialakításának érdekében. Kukorelly ötlet híján a rendszer problémáira hívta fel a figyelmet, különös hangsúlyt helyezve az akkori besúgó hálózatra, amelynek tagjai szerinte még talán a mai napig is ott ülnek a parlament soraiban, ő ezért is indítványozná az ügynöklisták nyilvánosságra hozatalát. Nekem az első Orbán-kormány volt a kedvencem minden balekságával együtt. Az a pódium, amit viszont ma a politikusok vagy újságírók többsége képvisel, tisztelet a kivételeknek, egyszerűen szánalmas. 2006 egy kiváló pillanat lett volna arra, hogy befejezzük azt, amit 1989-ben elkezdtünk, de ez nem következett be, hibák és elmulasztott esélyek sorakoznak a hátunk mögött – mondta Kukorelly Endre szavaira reagálva Molnár Tamás.

“A globalizáció, a fogyasztói társadalom népszerűsítése és erőltetése értékeinket, jövőnket veszélyezteti. Sajnos azt kell mondanom, hogy vagy nyerünk Európában és a Kárpát-medencében, vagy félmillió magyarral el kell mennünk keletre, valahova a Kaukázuson túlra és új életet kell kezdenünk” – vázolt fel pesszimista jövőképet Molnár Tamás.

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

Döbrentei Kornél és Molnár Tamás egyetértett abban, hogy most itt a történelmi lehetőség, hogy végre úgy alakuljanak a dolgaink, ahogy arra már régóta vágyunk, Kukorelly Endre ugyanakkor nem látja ilyen pesszimistán a jövőt.

Nézze meg a teljes vitát!

A videót készítette: Ragács András

PestiSrácok.hu

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Csatlakozz csoportunkhoz!