2018-01-12

Visszaköltözhetnek Németországba az Iszlám Állam terroristáinak gyerekei

Oszd meg másokkal is!

Az Iszlám Állam (IÁ) szíriai és iraki területeinek visszafoglalása után egyre többen térnek vissza Németországba, főként a dzsihadisták feleségei és gyerekei – írja a Deutsche Welle.

A német közvélemény jelentős része azt követeli, hogy a Közel-Keletről visszatért terroristafeleségek gyerekeit vegyék állami gondozásba, máskülönben ők is radikalizálódhatnak.

Németország több tartományában hoztak létre olyan központokat fiatalok és gyerekek számára, ahol az iszlám radikalizációt akarják megelőzni, illetve a már szélsőséges eszméket terjesztőket próbálják meg jobb belátásra téríteni.

Az egyik ilyen az Észak-Rajna-Vesztfáliában lévő deradikalizációs központ vezetője. Nora Fritzsche szerint ugyanakkor számos ok akadályozza a gyerekek állami gondozásba helyezését. Például csak azért, mert a szülők az Iszlám Állam területéről tértek vissza, még nem lehet a gyerekeiket elszakítani tőlük.

A központban csak a kiskorúak állapotát szokták vizsgálni, a szüleikét nem.Fritzsche azon a véleményen van, hogy ő és a munkatársai pontosan látják, nagyon sok muszlim gyereknek nem adatik meg, hogy normális körülmények között nőjön fel ilyen háttérrel, de az állam nem tudja garantálni mindenki számára az ideális nevelést.

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

A német törvények értelmében, ha valamelyik szülőt elítélték bűncselekmény miatt, az sem elegendő ok a gyerekek állami gondozásba helyezéséhez.

Ráadásul a németországi bíróságok szerint, az Iszlám Állam terroristáival összeházasodott nők nem követtek el bűncselekményeket, mert őket nem kötelezték – a férfiaktól eltérően – eskütételre az IÁ mellett.

Az ügyészek viszont most azt szeretnék elérni, hogy a dzsihadista feleségeket is állítsák az igazságszolgáltatás elé, arra hivatkozva, hogy belülről erősítették a terrorállamot, mint a muszlim harcosok házastársai, akik a gyerekeket szélsőséges ideológiák szellemében nevelik fel.

A berlini kormány információi szerint 2012 óta nagyjából 960 ember csatlakozott az Iszlám Államhoz, közülük minden ötödik nő. Harmaduk már visszatért Németországba. A német biztonsági szolgálatok szerint mindegyik nőnek van legalább egy gyereke.

A pontos szám azért nem ismert, mert a német belbiztonsági szolgálat 14 éven aluli gyerekekről nem gyűjthet információkat. Azt sem lehet tudni, hogy hány gyerek született az IÁ egykori területén.

Hans-Georg Maaßen, a német belbiztonsági szolgálat főnöke, nemrég arról beszélt, hogy a Közel-Keletről visszatért gyerekek és fiatalok agyát átmosták a terroristák, így már erősen radikalizálódtak. Léteznek olyan videofelvételek, amelyeken gyerekek fejezik le az áldozatukat. Maaßen szerint a terrorszervezet propagandája a harcosok új generációjának mutatja be őket, akik brutálisak és gátlástalanok.

Emiatt potenciálisan veszélyesek lehetnek mikor visszatérnek Németországba, ott pedig másodgenerációs dzsihadistákká válhatnak.Thomas Mücke, a Violence Prevention Network (Erőszak-megelőzési Hálózat) igazgatója szerint viszont ezek a gyerekek nincsenek igazából radikalizálódva, ők csupán áldozatok, akiknek szorgalmazni kellene az integrációjukat. Mücke a gyerekeket német óvodákba és iskolákba íratná be, ahol napi kapcsolatban lehetnének a helyiekkel.

Ennek a lépésnek biztonsági kockázatairól persze egy szót nem nyilatkozott. 

Feltevődik a kérdés, hogy mi lesz azokkal a gyerekekkel, akik a közel-keleti tartózkodásuk alatt túl kicsik voltak ahhoz, hogy bármire is emlékezzenek, de amikor kamaszkorba érnek, rájönnek, hogy az apjuk az Iszlám Állam katonája volt.

Az Erőszak-megelőzési Hálózat igazgatója azon a véleményen van, hogy a kamaszok ennek hatására nem radikalizálódnak, hanem megtanulják kritikusan szemlélni a szüleik cselekedeteit, a minél jobb integrációjukért pedig a német társadalom is felelős.

Az elmúlt évek tapasztalatai azonban nem igazolják a német liberális szervezet vezetőjének az optimizmusát.

Origo nyomán

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Csatlakozz csoportunkhoz!