2017-08-17

(Videó!) Golyózáporral fenyegették meg a “migránsmentő” hajót, menekülőre fogta a dolgot

Oszd meg másokkal is!

A Földközi-tengeren cirkáló civil mentőhajóknak az olasz kormány után a líbiai parti őrséggel is meggyűlik a bajuk. Előbbi olyan magatartási kódexet szerkesztett az afrikai menekülőket mentő segélyszervezeteknek, amely többük szerint is megköti a kezüket.

De ha nem írják alá, kitiltják őket az olasz kikötőkből. Utóbbi, vagyis a líbiai parti őrség, pedig elkezdett vadászni rájuk. Líbiai vizeken nem menthetik az embercsempészek lélekvesztőin hánykolódókat. Ha mégis, vissza kell vinniük mindenkit Líbiába.

A Proactiva Open Arms (kezdeményező tárt karok) nevű spanyol segélyszervezet szóvivője azt meséli, hogy a Golfo Azurro nevű hajójuk mentési tréningen volt 27 kilométerre a líbiai partoktól, nemzetközi vizeken, amikor egyszercsak látják, hogy a líbiai parti őrség egyik hajója teljes gőzzel feléjük tart.

Aztán elkezdődött a fenyegetőzés rádión. Líbiai engedélyt követeltek, mire ők mondták, hogy mire kellene az, nemzetközi vizeken hajóznak. A parti őrök ennek ellenére azt akarták, hogy kövessék őket Tripoliba, és tegyék, amit mondanak. Ha nem, tüzet nyitnak – ezt is hozzátették.

Egy óra negyven percnyi vita után beérték azzal, hogy a mentőhajó elhagyja a zónát észak felé, és soha többet nem tér vissza, különben golyózáport kapnak a nyakukba.

A líbiai parti őrség agresszív fellépése és a szerintük ezt támogató európai uniós álláspont miatt több olyan segélyszervezet is felfüggesztette a mentést a Földközi-tengeren, amelyek az elmúlt években emberek ezreit tették partra Olaszország déli kikötőiben.

A fotó illusztráció.

Euronews nyomán

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Kövess minket a Facebookon!