2019-03-10

Van annak egy diszkrét bája, ha a Gyurcsány-párt aggódik a választási szoftver tisztaságáért

Oszd meg másokkal is!

A Demokratikus Koalíció szerint egy független, nemzetközi cégnek kellene auditálnia és ellenőriznie a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szoftverét, mert az az elmúlt napokban ismét működésképtelennek bizonyult.

Rónai Sándor, a DK szóvője szombati, budapesti sajttájékoztatóján emlékeztetett, hogy az NVI az Azonnali.hu portálnak elismerte, egy teszt során lefagyott a szoftver, így nem lehetett kapcsolatot tartani a vidéki irodákkal. Megjegyezte, nem tartja véletlennek, hogy Pálffy Ilona, az NVI vezetője pár hete azt nyilatkozta, újabb forrásokra van szükség a választási rendszer javítása érdekében.

Elmondása szerint a rendszer hasonló hibát produkált a tavaly áprilisi parlamenti választásokon is, akkor több órán keresztül nem érkeztek friss adatok, majd – elmondása szerint – több helyen a korábbinál kisebb részvételi adatot közöltek. Ez szerinte választási csalás gyanúját veti fel.

Hogy ez ne ismétlődhessen meg, a DK arra szólítja fel a kormányt, hogy külső, független, nemzetközi céggel auditáltassa és ellenőriztesse a választási szoftvert, hiszen nem egy „dél-amerikai banánköztársaság” választását, hanem uniós választásokat tartanak.

Ha a Fidesz ezt nem oldja meg és újból felmerül a választási csalás gyanúja, akkor azt a DK „nem fogja véletlennek tekinteni” – hangsúlyozta a szóvivő.

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

(MTI)

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...