2017-11-06

Tömegmészárlás egy texasi kisváros templomában

Oszd meg másokkal is!

A rendőrség megerősítette, hogy a támadót megölték, ahogy azt is, hogy több áldozata van a merényletnek, de pontos számot egyelőre nem közöltek.

Egy fegyveres férfi kezdett lövöldözni a texasi Sutherland Springs városának baptista templomában az istentisztelet résztvevőire, helyi idő szerint vasárnap 11 óra 30 perc körül.

A helyszínre nagy erőkkel vonult ki a rendőrség és az FBI is, de szemtanúk szerint összesen hat mentőhelikopter is érkezett a sérültek megsegítésére. Az istentiszteleteken a helyiek szerint általában körülbelül ötvenen szoktak részt venni.

Frissítés: Több mint húsz halott

Sajtóhírek szerint több tucatnyi lövés dördült el egy dél-texasi baptista templomban. A fegyveres is életét vesztette.

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

Ámokfutó lövöldözött egy texasi baptista templomnál, a San Antoniótól mintegy 50 kilométernyire délre eső Sutherland Springs nevű településen.

Az esetnek több mint húsz halottja és legalább húsz sebesültje van – közölte a megyei rendőrség illetékese a CNN hírtelevízióval.

A rendőrség annyit közölt, hogy a támadót lelőtték. A sebesülteket helikopterekkel szállítják az egyik közeli kórházba.

A Japánban tartózkodó Donald Trump elnök Twitter-üzenetben reagált a támadásra. „Isten segítse meg a Sutherland Springsben élőket” – írta az elnök. Twitter-bejegyzésben fejezte ki együttérzését Greg Abbott texasi kormányzó is.

Azt még nem tudni, hogy a férfi miért lövöldözött.

2. frissítés: Huszonhatra emelkedett a halálos áldozatok száma – azonosították a támadót

Huszonhatra emelkedett a halálos áldozatok száma a dél-texasi Sutherland Springsben, ahol a település templomában vasárnap délben egy ámokfutó lövöldözött. A sebesültek száma meghaladja a harmincat.

Azonosították a támadót: az istentisztelet közben lövöldöző férfit Devin Kelleynek hívták és 26 éves volt. Tettének indítékairól a rendőrségnek egyelőre nincs sejtése, de azt még közölték, hogy Kelley katona volt, és úgynevezett poszttraumatikus stresszben szenvedett.

A helyi rendőrség és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) képviselői a korábban megjelent információkat pontosítva azt közölték, hogy a támadó már a templom előtt lövöldözni kezdett, majd odabenn folytatta az ámokfutást. A vérengzés után elmenekült, de a percek alatt kiérkező rendőrök üldözőbe vették, és mintegy nyolc-tíz kilométernyire Sutherland Springstől érték utol.

Vasárnap este Freeman Martin, a texasi kormányzat közbiztonságért felelős hivatalának regionális igazgatója sajtótájékoztatót tartott, és elmondta: egy helybéli lakosnak köszönhető, hogy a tragédiának nem lett még több halálos áldozata. A férfi ugyanis a templom mellett lakik, és amikor meghallotta a lövéseket, azonnal fegyvert ragadott, átszaladt a templomba és fegyverét az ámokfutóra fogta, aki menekülni kezdett, nyomában a Martin által meg nem nevezett helyi lakossal.

Sajtóinformációk szerint a helybéli lakost Johnnie Langendorfnak hívják, az ABC interjúja alább tekinthető meg (angol nyelvű).

Korábban nem volt világos, hogy a támadót a rendőrök lőtték-e le, Freeman Martin most azt mondta, hogy amikor a rendőrség bekapcsolódott az üldözésbe, és megtalálta a lövöldöző Kelley kocsiját, a fiatal férfi már halott volt. Nem tudni, hogy öngyilkos lett-e, vagy az őt üldöző helybéli lakos lőtte le. A támadó autójában több fegyvert találtak. A hatóságok nem hoztak nyilvánosságra további részleteket sem a helybéli férfiról, sem Devin Kelleyről, az elkövetőről.

Ez volt a legsúlyosabb tömeggyilkosság Texasban

A vérengzés után Greg Abbott texasi kormányzó a Sutherland Springs közelében fekvő Stockdale városkában a rendőrséggel közösen sajtóértekezletet tartott. Hangsúlyozta, hogy Texas állam történetében eddig ez volt a legsúlyosabb tömeggyilkosság. A templomban 23 holttestet találtak, a templom előtt két agyonlőtt áldozat feküdt, és még egy ember kórházba szállítás közben halt meg.

Több mint harminc sebesültet ápolnak a stockdale-i kórházban, ahová helikopterekkel és mentőkkel szállították őket. Több sebesült válságos, életveszélyes állapotban van. Az orvosok nem adtak ki közleményt az állapotukról. A kormányzó elmondta: a halottak között ötéves és hetvenkét éves áldozat is van, életét vesztette egy várandós asszony és a lelkipásztor tizennégy esztendős lánya is.

Ann Stefanek, az amerikai légierő szóvivője közölte: az ámokfutó korábban az amerikai légierő tagja volt, 2010-től elbocsátásáig a légierő egyik új-mexikói támaszpontján a logisztikai részlegnél teljesített szolgálatot. A szóvivő azonban nem közölte sem azt, hogy miért, sem pedig hogy mikor bocsátották el őt.

Donald Trump részvétét fejezte ki

A Tokióban tartózkodó amerikai elnök, Donald Trump Twitter-üzenetben fejezte ki együttérzését az áldozatokkal és családtagjaikkal, majd japán üzletemberekkel tartott találkozója utáni sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: “ördögi tett volt, amelyet azon a szent helyen követtek el, ahol az áldozatok és családtagjaik fohászkodtak. Szavakba sem tudjuk önteni azt a fájdalmat és gyászt, amelyet mindannyian érzünk, és elképzelni sem tudjuk azoknak a szenvedését, akik szeretteiket veszítették el”.

Az elnök hozzátette: “ilyen időkben” az amerikaiak azt teszik, amiben a legjobbak. “Összefogunk. Összekapaszkodunk és könnyeinken és szomorúságunkon keresztül mutatjuk meg, hogy erősek vagyunk” – hangsúlyozta. Trump kormányzata teljes támogatását ígérte “a nagyszerű Texas államnak és a helyi hatóságoknak e szörnyű bűncselekmény feltárásához”.

Barack Obama volt elnök is Twitter-üzenetet tett közzé. A volt elnök “gyűlöletből fakadó cselekedetnek” minősítette a történteket, és leszögezte, hogy “Amerika együtt gyászol a családokkal”, és a túlélők jobbulásáért szorít. “Isten adjon nekünk bölcsességet, hogy konkrét lépéseket tegyünk az erőszak és a fegyverek számának csökkentése érdekében” – tette hozzá Obama, akinek elnöksége idején, 2015-ben szintén követtek el tömegmészárlást egy templomban, a dél-karolinai Charlestonban.

(Híradó – Propeller – MTI – Kuruc nyomán)

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Kövess minket a Facebookon!