2017-06-04

Terrorra ébredt pünküsdvasárnap London: furgonnal hajtottak a járókélők közé, majd késekkel rontottak rájuk

Oszd meg másokkal is!

A londoni rendőrség szerint legalább hat ember halt meg a szombat esti londoni merényletekben a három támadón kívül – közölte vasárnapra virradóra Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka. Cikkünk folyamatosan frissül.

A BBC szemtanúkat idéz, akik látták, amint a támadók a hídon történt gázolást követően kiugráltak a furgonból és a piac felé rohannak. A furgon ezt megelőzően körülbelül 80 km/h sebességgel hajthatott a járókelők közé. Egy másik, a BBC által idézett szemtanú négy késeléses támadást is látott ezt követően.

A közösségi médián egy szemtanú fotót posztolt az egyik ártalmatlanná tett elkövetőről. A képen látszik, hogy a férfi robbanómellénynek látszó ruhadarabot visel. Erről később a rendőrség azt állította, hogy nem volt igazi, a megtévesztés céljából viselte a támadó.

A rendőrség azt feltételezi, hogy három támadó követte el a brit fővárosban a London hídon (London Bridge) és egy közeli piacon a terrorcselekményeket, és többen nem voltak. A rendőrség az első riasztás után nyolc perccel végzett velük.


Gyorsan kiterítették a támadókat, de előtte sajnos mégis több emberrel végeztek (fotó: Gabriele Sciotto)

Rowley szerint eleinte úgy tűnt, hogy öngyilkos merénylők által használt mellényt viseltek, de kiderült, hogy nem így van.

A terrorcselekmények után több mint harminc sebesültet szállítottak kórházba – közölte vasárnap reggel a londoni mentőszolgálat.

Peter Rhodes, a mentőszolgálat egyik igazgatóhelyettese arról tájékoztatott arról, hogy emellett több embert könnyebb sebesülésekkel a támadások helyszínén láttak el.

Rhodes egy órával korábban legalább húsz sebesültről tájékoztatott.


Fotó: Neill Hall/Reuters

A Scotland Yard vasárnap hajnalban hivatalosan terrorcselekménynek nyilvánította a London hídon történt gázolást és a közeli piac, a Borough Market melletti késeléses támadást.

A londoni rendőrség bejelentése előtt nem sokkal Theresa May miniszterelnök is utalt a terrortámadás lehetőségére, közölve: a hatóságok „potenciális terrorcselekményként” kezelik a történteket.

A Scotland Yard korábban bejelentette, hogy a támadásban többen életüket vesztették.


Fotó: Neill Hall/Reuters

Március vége óta ez a harmadik terrortámadás Nagy-Britanniában. Március 22-én egy magányos merénylő járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni Westminster híd járdáján, majd kocsijából kiszállva, a parlament épületénél késsel megölt egy rendőrt. Annak a támadásnak a rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A merénylőt a parlament fegyveres őrsége a helyszínen agyonlőtte.

Nem egészen két hete egy manchesteri popkoncert helyszínén egy öngyilkos merénylő hajtott végre robbantásos merényletet, 22 embert, köztük hét gyermeket megölve.

Frissítések: A szomszéd városrészben is késeltek, de állítólag nincs összefüggés

Korábbi hírek szerint a közeli Vauxhall városrészben is történt egy késeléses incidens, de a rendőrség nem sokkal később közölte, hogy az nincs összefüggésben a London hídon történt gázolással, és az utána elkövetett késeléses támadással.


Fotó: Neill Hall/Reuters

Ennek ellenére valóságos terrornagyüzem megy az Egyesült KIrályságban, Amber Rudd belügyminiszter a minap részletek nélkül elmondta: a brit elhárítás 2013 óta tizennyolc nagy-britanniai terrortámadási kísérletet hiúsított meg, közülük ötöt március 22., a Westminster hídon elkövetett merénylet óta.

Trump segítséget ajánl Londonnak és a vakot játszó aktivista bíróknak is

Donald Trump amerikai elnök felajánlotta Washington segítséget Nagy-Britanniának a szombat este történt londoni terrorcselekmények kivizsgálásához. Trump egyben az általa elrendelt, de egy bíróság által felfüggesztett beutazási tilalom érvényesítését szorgalmazta.

“Ha az Egyesült Államok bármiben segítséget nyújthat Londonnak és Nagy-Britanniának, mi ott leszünk. Veletek vagyunk! Isten áldjon” – írta Trump Twitter-üzenetében, reagálva a Londonban szombat este egy hídon történt gázolásra és egy közeli piacon történt késeléses támadásra, amelyet Scotland Yard vasárnap hajnalban hivatalosan terrorcselekménynek nyilvánított.

A támadásban többen életüket vesztették, de hogy pontosan hányan, arról a hatóságok hivatalosan még nem tájékoztattak.

Az amerikai elnök közzétett még egy feljegyzést a közösségi felületen. “Ügyesnek, ébernek és keménynek kell lennünk. Arra van szükségünk, hogy a bíróságok visszaadják a jogainkat. Szükségünk van a beutazási tilalomra a biztonság pótlólagos szintjeként” – írta Trump.

Az amerikai kormány csütörtökön nyújtotta fellebbezését a szövetségi legfelsőbb bírósághoz a beutazást átmenetileg korlátozó, de felfüggesztett elnöki rendelet miatt. A kormány nevében eljáró igazságügyi minisztérium azt kérte a bíróktól, hogy léptesse érvénybe azt az elnöki rendeletet, amely átmenetileg felfüggesztette volna a beutazást hat muszlim többségű országból.

Szijjártó: az időzítés azt jelzi, hogy a keresztény kultúrát akarják eltörölni a Föld színéről

A magyar kormány elítéli a szombat éjszakai londoni terrortámadásokat – közölte Szijjártó Péter külügyminiszter vasárnap reggel az MTI-vel. Hozzátette: a merénylet időzítése azt is jelzi, hogy a terroristák el akarják törölni a keresztény kultúrát.

A magyar kormány a lehető leghatározottabban elítéli a londoni, terrortámadásokat – írta közleményében a külügyminiszter. A merénylet módja és pünkösdi időzítése azt mutatja, hogy a terroristák “semmilyen aljasságtól nem riadnak vissza”, sőt “egyértelmű, hogy keresztény vallásunkat és kultúránkat is el akarják törölni a Föld felszínéről” – fogalmazott.

Együtt érzünk a gyászolókkal, a sérülteknek mielőbbi teljes felépülést kívánunk – írta.

Magyarország londoni nagykövetsége kapcsolatban áll a rendőrséggel – folytatta -, magyar sérültről nem érkezett hír, a követség ügyeleti telefonján (00-44-207-201-3440) segítséget senki sem kért.

A sokadik terrortámadás után “Európának végre ki kell mondania, hogy nem akarunk a terrorral együtt élni” – jelentette ki Szijjártó Péter. Erre a “szörnyű kihívásra” egyetlen jó válasz van: “az Európába súlyos terrorveszélyt hozó illegális bevándorlás teljes megállítása, valamint a terrorral szembeni zéró tolerancia meghirdetése. Minden mással a saját pusztulásunkat idézzük elő” – hangsúlyozta.

A merényletnek hat halálos áldozata van, a legfrissebb híradások szerint már több mint harminc embert pedig kórházba kellett vinni.

Terroveszély miatt cirkáló rendőrök lőtték ki a terroristákat

A Guardian szerint a támadókat egy olyan járőrautóval cirkáló rendőrök lőtték agyon, amely hasonló, gyors beavatkozást igénylő esetekre specializálódva járja London utcáit. Az angol rövidítéssel ARV-k (Armed Response Vehicle) számát a 2015-ös párizsi merényletet követően emelték meg Nagy-Britanniában. (Ismeretes: a brit rendőrjárőrök alapesetben ma sem viselnek lőfegyvert.) A lap online hírszájtja szerint a piac mellett a terroristák egy pubba és egy étterembe is betörtek, hogy az ott tartózkodókat megtámadják. A lapnak drámai jelenetekről számoltak be a szemtanúk:a vendégek igyekeztek megakadályozni azt, hogy a támadók, akik könnyű célpontokat kerestek, bejussanak ezekre a helyekre.

Mindez igen gyorsan történt. A késes ámokfutás szombat este 10 óra 8 perckor kezdődött, a három támadót a rendőrség 10:16 percre már lelőtte.

Az egyik vendég a Twitteren olyan videót tett közzé, ahol látható, ahogy a támadókat kereső rendőrök érkeznek az egyik helyi kocsmába.

Szakértő: kivédhetetlenek a hasonló támadások

Egyelőre még egy terrorszervezet sem vállalta magára a szombat éjjel történt londoni terrortámadást. Alig két hete a manchesteri merénylet után ugyanakkor az Iszlám Állam arra figyelmeztette a briteket, hogy ez csak a kezdet. A biztonságpolitikai szakértő szerint a terroristák egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1-en azt mondta: tényként kezelhetjük, hogy az Iszlám Állam beváltotta fenyegetését. Úgy tűnik ugyanis, mintha egy „agytröszt” folyamatosan adná az utasításokat, és ennek megfelelően hajtanák végre szisztematikusan ezeket a támadásokat Nyugat-Európában – fejtette ki a szakember.

Mint mondta, alapvetően kivédhetetlenek az ilyen jellegű támadások.

Úgy vélte, új jelenség figyelhető meg ebben a háborúban; Horváth József felhívta a figyelmet arra, hogy az elkövetők bombamellénynek látszó ruhákat viselnek, ez pedig azt mutatja, hogy elkezdtek a megtévesztés eszközeivel is élni, hiszen így a rendőrök – tartva a robbanástól – nem lövik le.

Az Iszlám Állam stratégái egyre kifinomultabb módszerekkel és egyre gyorsabb tempóban képesek végrehajtani támadásokat. Az az erő, amit Európa felmutat velük szemben, elégtelen ahhoz, hogy ezeket a támadásokat megakadályozzák – húzta alá Horváth József.

Állítólag felfüggesztik a pártok az országos kampányukat, de helyi szinten tovább folytatják

A szombat éjszakai, hat halálos áldozatot követelő londoni terrortámadás miatt a pártok felfüggesztik a jövő csütörtöki előrehozott választás országos kampányát – jelentette az ITV politikai tudósítója a Twitteren közzétett rövid üzenetében.

Robert Peston úgy értesült, hogy a helyi szintű kampány folytatódik, csak az országosat függesztik fel. A Konzervatív Pártot és a Munkáspártot egyelőre nem lehetette elérni, hogy megerősítsék az értesülést.

Theresa May konzervatív párti miniszterelnöknek és Jeremy Corbynnak, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetőjének is lett volna egy-egy nagyszabású kampányrendezvénye vasárnap, de ezeket nem tartják meg.

A manchesteri terrortámadás után is szünetelt három napig az országos kampány.

A szombat éjjeli merényletben a véglegesnek tekinthető adatok szerint 48-an megsérültek. A sérültek között van a brit közlekedési rendőrség (BTP) egyik tisztje is, aki az elsők között szállt szembe a támadókkal, és szúrt sérüléseket szenvedett. A BTP tájékoztatása szerint állapota súlyos, de nem életveszélyes.

Közben a francia elnöki hivatal Párizsban tudatta: legkevesebb két francia állampolgár is a sérültek között van, egyikük állapota súlyos.

A történtek még mindig csak a második legmagasabb terorszintre elegek

Nem változik a brit terrorfenyegetettség szintje a szombat esti, londoni terrortámadás után, továbbra is a második legmagasabb, “súlyos” a terrorveszély szintje az Egyesült Királyságban – közölte vasárnap reggel Sadiq Khan, London balliberális migráns polgármestere.

A munkáspárti politikus azt is elmondta, hogy szerinte nem volt hiba a manchesteri terrortámadást követően pár nappal a legmagasabbról ismét egy fokozattal mérsékelni a terrorfenyegetettség szintjét.

Khan kiemelte, hogy vasárnap a szokásosnál több rendőrt vezényelnek az utcákra. Kitért arra is, hogy a terrortámadás sérültjei közül többen válságos állapotban vannak.

Khan kérte a londoniakat és a brit fővárosba látogató turistákat, hogy őrizzék meg nyugalmukat és éberségüket, és folytassák normális életvitelüket.

Sadiq Khan elvetette azokat a felhívásokat, amelyek szerint el kellene halasztani a csütörtöki parlamenti választásokat. “Nem vagyok híve a választások elhalasztásának, szenvedélyesen hiszek a demokráciában. Fel kell ismernünk, hogy a terroristák éppen a választásokat, a demokráciát gyűlölik a leginkább” – fogalmazott a londoni polgármester.

Újra bekapcsolta a Safety Checket a Facebook

A Facebook közösségi oldal aktiválta a Safety Check-et a London területén történt terrortámadás miatt – írta a Fox News.

Az alkalmazás arra szolgál, hogy a Londonban élők tájékoztassák barátaikat és családtagjaikat biztonságukról és jólétükről.

A Telegraph arról számolt be, hogy ez a harmadik alkalom, hogy bekapcsolták a Safety Checket az Egyesült Királyságban.

A Facebook 2011-ben hozta létre az alkalmazást, de legfőképpen természeti katasztrófák bekövetkezése után használták, 2015-ben már a párizsi terrorcselekmény során is alkalmazták.

(MNO – MTI – Híradó – Kuruc nyomán)

 

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Kövess minket a Facebookon!

nyaralás, hotel, hostel, tengerpart, samsung, mobiltelefon, iphone, led tv, használtautó, lidl