2017-08-08

Spöttle: Az NGO-k valójában embercsempészettel foglalkoznak

Oszd meg másokkal is!

Taxiztatják a migránsokat.

Egymás ellen is küzdenek a Földközi-tengeren hajózó NGO-k, abban azonban egyetértenek, hogy egyes államok nem tudják teljesíteni a feladatukat, legyen az határvédelem vagy humanitárius segítség. Egy amerikai biztonságpolitikai oldal elemzése szerint egyre nagyobb teret kaphatnak a nem kormányzati szervezetek a tengereken. Az M1 Ma reggel című műsorának Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő volt a vendége.

Taxiztatják a migránsokat a líbiai és az olasz partok között az NGO-k, a nem kormányhoz köthető, úgynevezett humanitárius szervezetek, amelyek mögött Soros György alapítványai és pénzei állnak – jelentette ki Georg Spöttle.

Ezek a szervezetek partközelben veszik át az embercsempészektől a migránsokat, olyanoktól, akik terrorszervezetekkel, mint például az Iszlám Állam is, kapcsolatban állnak – tette hozzá a szakértő.

A nemzetközi tengerészeti törvény szerint minden hajónak kötelessége a bajba jutott embereket felvenni és elvinni a legközelebbi biztonságos kikötőbe, jelen esetben a líbiai vagy a tunéziai partokhoz, nem pedig megtenni ezt a hosszú tengeri utat az olasz partok felé. Ha a humanitárius szervezetek átveszik az illegális migránsokat a terrorszervezetektől, akkor már embercsempészetről beszélünk – magyarázta a szakértő.

OLASZORSZÁG MEGSZIGORÍTOTTA A CIVIL SZERVEZETEKKEL VALÓ BÁNÁSMÓDOT

Olaszország 13 pontból álló magatartási kódexet fogalmaztak meg, amit kilencből négy NGO írt alá. Az intézkedésnek már látni a következményeit, az olasz hatóságok nem adtak kikötési engedélyt az egyik NGO-hajónak.

Érdemben nem történik semmi változás az intézkedés hatására, a migránsok az olasz partokra kerülnek, csak nem kötnek ott ki, hanem nemzetközi vizeken vagy a kikötőtől távol veszik át őket – magyarázta a szakértő.

NEM TÖRTÉNIK VÁLTOZÁS

Van olyan civil szervezet, amely tevékenysége során segít a bajba jutott migránsokon, de nem hozzák be őket Európába, hanem a legközelebbi, afrikai kikötőbe viszik őket – mondta Georg Spöttle. Ők azt próbálják kommunikálni az európai kormányok felé, hogy az NGO-k nem humanitárius szervezetek, hanem valójában embercsempészettel foglalkoznak – tette hozzá a szakértő.

Olasz ügyészek azt nyilatkozták, van bizonyítékuk arra, hogy az NGO-k összejátszanak az embercsempészekkel. A világ összes titkosszolgálata tudja már, hogy valójában mi folyik a Földközi-tengeren, mégsem történik változás – hangsúlyozta Georg Spöttle.

ÚJ ÚTVONALAKAT FOGNAK KERESNI

A megoldás az lenne, ha az európai haditengerészet átvenné az NGO-k szerepét és visszavinné az afrikai kikötőkbe az embereket. Így az embercsempészek belátnák, hogy ez az útvonal nem járható, de valószínűleg keresnének újakat – jelentette ki Georg Spöttle.

A szakértő elmondta: ősszel már nem annyira járható a Földközi-tenger, a migráció újra át fog helyeződni a szárazföldre, vagy az embercsempészek rövidebb tengeri útvonalat fognak keresni, például Marokkóból Spanyolország felé.

A teljes beszélgetés itt megtekinthető.

www.hirado.hu

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Kövess minket a Facebookon!

nyaralás, hotel, hostel, tengerpart, samsung, mobiltelefon, iphone, led tv, használtautó, lidl