2018-05-02

Sötétség! – Juncker úgy hivatkozik a jogállamiságra, hogy meg sem tudná fogalmazni, mi az

Oszd meg másokkal is!

Az Európai Bizottság a jogállamiság követelményeinek meglétéhez kötné az uniós kifizetéseket a következő hétéves költségvetési időszakban (2021-2027) – közölte Jean-Claude Juncker, az uniós bizottság elnöke. Kár, hogy az Európai Unióban nincs olyan átfogó szabályozás, ami rendezi a jogállamiság fogalmát.

Juncker az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén az uniós költségvetési tervezet bemutatásakor elmondta, hogy az adófizetők pénzével való felelős kormányzás érdekében az uniós bizottság – most első alkalommal – “a jogállamisághoz kötődő új mechanizmussal biztosítaná a hatékony és eredményes pénzgazdálkodást”.

A brüsszeli testület közleménye szerint az újonnan javasolt eszköz lehetővé teszi az unió számára, hogy “felfüggessze, csökkentse vagy korlátozza az uniós finanszírozáshoz való hozzáférést a jogállamiságot érintő hiányosságok jellegével, súlyosságával és hatókörével arányos módon”.

Juncker arról is beszélt, hogy ez az új mechanizmus nem egyes tagállamok ellen irányulna, pedig nem kétséges, hogy nagyon is erre találták ki. Nincs ugyanis az unióban olyan átfogó szabályozás, ami rendezi a jogállamiság fogalmát, hogy erre lapunk főmunkatársa, Deák Dániel is felhívta már a figyelmet.

És valóban, miközben éppen hazánkkal szemben folytatnak újabb hadjáratot az unióban, a jogállamiságot számonkérve, Juncker előáll egy olyan tervvel, hogy a jogállamisághoz kötnék az uniós kifizetéseket. Mindezt úgy, hogy még arról sincs közösségi szintű szabályozás, hogy melyek egy jogállam paraméterei. Így aztán nehéz elhinni, hogy ez nem megint egy körmönfont nyomásgyakorlási kísérlet, abból a célból, hogy hazánk is elfogadja azt a bevándorláspolitikát, amit brüsszeli bürokraták megálmodtak.

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

Figyelő nyomán

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Csatlakozz csoportunkhoz!