2018-06-13

Salvini és Seehofer között állítólag összhang van migránsügyben, Macronék undorodnak az olaszok eljárásától

Oszd meg másokkal is!

Matteo Salvini olasz belügyminiszter német kollégájával, Horst Seehoferrel egyeztetett telefonon az európai migrációról – közölte a római belügyi tárca kedden, miközben a pártja, a Liga visszautasította az Aquarius hajó kapcsán Párizsból érkezett bírálatokat.

A közlemény szerint Matteo Salvini és Horst Seehofer között teljes összhang mutatkozott, ami a biztonsági és migrációs politikát illeti. Róma és Berlin közös javaslatot készül bemutatni az EU állam- és kormányfőinek június végi találkozóján Európa külső határai védelmének biztosítására “további időhúzás nélkül” – olvasható a közleményben.

Matteo Salvini szerdán számol be a római parlamentben az Aquarius-ügyről. Az Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (Msf) civilszervezetek működtette hajóról kedden délután – a Málta és Itália közti nemzetközi vizeken – mintegy 400 migránst az olasz parti őrség és az olasz haditengerészet egy-egy hajójára helyeztek át, további 129-en az Aquariuson maradtak.

A három hajó együtt indult el Valencia kikötője felé, miután a spanyol kormány korábban jelezte, hogy befogadja az eredetileg 629 migránst, akik közül a terhes nőket és betegeket már szicíliai kórházakba szállították. A hajó négy nap alatt teszi meg az utat Valenciáig: az olasz hajókon orvosok, önkéntesek és az Unicef képviselői is jelen vannak a számos felnőtt kíséret nélküli fiatal- és kiskorú ellátására.

Matteo Salvini “első győzelemnek” nevezte, hogy az Aquariuson tartózkodó migránsokat Spanyolország fogadja be. Közösségi oldalán a Liga politikusa bejegyezte: “sehol sincs leírva, hogy minden migránsnak mindig Olaszországban kell kikötnie. Többet tettünk mi egy hét alatt mint az (olasz) baloldal az utóbbi hét évben”.

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

A belügyminiszter korábbi megjegyzése szerint mostantól a migránsokat szállító nem kormányzati szervezetek (NGO) hajói nem kapnak kikötési engedélyt Olaszországban. Egyedül az olasz haditengerészetnek vagy az olasz parti őrségnek a hajói érkezhetnek migránsokkal az olasz partokra.

Róma magatartását a spanyol kormány egyes tagjai, valamint a francia elnök Emmanuel Macron is elítélték “cinikusnak és felelőtlennek” nevezve az Aquarius kikötésének megtagadását.

Gabriel Attal, a Macron vezette En Marche párt brüsszeli szóvivője egyenesen undorítónak nevezte az olaszok eljárását. A Liga nevében Mara Bizzotto a párt európai parlamenti frakcióvezetője reagált, megjegyezve, hogy szerinte a Macron vezette Franciaország migrációs politikája undorító, és a franciák – mint fogalmazott – mossák ki a szájukat, mielőtt Olaszországról beszélnek.

Elemzők szerint az új római kormány nem tart az európai reakcióktól, mivel a belügyminiszter Matteo Salvini célja éppen az volt, hogy kész tények elé állítsa az EU tagállamait a június 28-án és 29-én esedékes csúcs előtt. A másik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) infrastrukturális minisztere, akihez az olaszországi kikötők felügyelete tartozik, Danilo Toninelli hangsúlyozta, hogy az emberek tengeri mentése továbbra is elsődleges Itália számára, de Olaszország ezt a többi tagállammal közösen kívánja végezni. Hangsúlyozta, hogy a migránsokat ezekután a máltai, spanyol és francia kikötők is befogadhatják, főleg ha ezen országok NGO-i vagy hajói szállítják őket. (Ami Európa számára csupán egy újabb csöbörből vödörbe helyzet lenne – a szerk.)

Macron: elfogadhatatlan az olasz kormány viselkedése

Emmanuel Macron francia államfő elítélte kedden az olasz kormány “felelőtlenségét és cinizmusát”, amiért nem fogadta a fedélzetén több mint hatszáz migránst szállító Aquarius civil mentőhajót – közölte Benjamin Griveaux kormányszóvivő.

A francia elnök fontosnak tartotta, hogy emlékeztessen a tengeri jogra, amely előírja, hogy vészhelyzet esetén a legközelebbi kikötőnek kell a befogadás felelősségét viselnie. “Ha egy hajónak Franciaország lenne a legközelebb, kiköthetne, mert Franciaország tiszteletben tartja a nemzetközi jogot” – tette hozzá a szóvivő. Emmanuel Macron üdvözölte Spanyolország “bátorságát”, amiért végül felajánlotta, hogy fogadja az Aquariust.

“Elfogadhatatlan az olasz kormány viselkedése, és ahogy politikai célokra használta fel (a helyzetet)” – mondta a kormányszóvivő.

Emmanuel Macron egyébként pénteken munkaebéden fogadja Giuseppe Conte új olasz kormányfőt, hogy előkészítsék az európai uniós állam- és kormányfők június 28-29-i találkozóját a migrációs helyzetről.

A kormányszóvivő elmondta: Franciaország nem volt tétlen az elmúlt 24 órában, folyamatosan egyeztetett a máltai, a spanyol és az olasz döntéshozókkal. Emlékeztetett arra, hogy Emmanuel Macron a kezdetektől ugyanazt az irányvonalat követi a migrációs kérdésben, amelynek kulcsszavai a határozottság és a humanizmus, s amelyet Franciaországban jobb- és baloldalról egyaránt támadnak.

“De ez az irányvonal, amelyet kitűztünk, és amelyet végig tartani fogunk” – hangsúlyozta a kormányszóvivő.

A baloldali ellenzék kedden elítélte a francia kormány “bűnös hallgatását” az Aquarius kálváriája alatt, miközben kormánypárti képviselők is sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy a kormány nem lépett az elmúlt napokban.

A jobboldalon Éric Ciotti képviselő viszont azt kifogásolta, hogy hétfő este a Franciaországhoz tartozó Korzika két nacionalista vezetője felajánlotta az SOS Méditerranée-nak, hogy az Aquarius kiköthet a szigetük egyik kikötőjében.

Európai válasz kell a kérdésben, amely terítéken lesz az Európai Tanács ülésén, ahol Franciaország és Németország egy ambiciózus javaslattal fog élni, mégpedig a Frontex határvédelmi szervezet finanszírozását illetően – jelezte a kormányszóvivő. Benjamin Griveaux hozzátette, hogy a Spanyolország iránti szolidaritásul Franciaország logisztikai segítséget nyújt a spanyol kormánynak az érkező hajó fogdásához.

(MTI, Kuruc nyomán)

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Csatlakozz csoportunkhoz!