2018-03-11

Putyin: ön megőrült? – A Krímet nem lehet visszaadni Ukrajnának

Oszd meg másokkal is!

A Krímet semmilyen körülmények között sem lehet visszaadni Ukrajnának – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy róla készült, még be nem mutatott portréfilmben, amelyet vasárnap több orosz hírügynökség is részletesen ismertetett.

„Ön megőrült? Nem, ilyen körülmények soha sem lesznek” – válaszolta Putyin arra a kérdésre, hogy létrejöhetnek-e olyan feltételek, amelyek között végbemehet az Ukrajnától Oroszországhoz 2014-ben visszacsatolt – hivatalos moszkvai szóhasználat szerint az anyaországgal újraegyesített – félsziget visszaszolgáltatása.

Az elnök hangot adott meggyőződésének, hogy a (második) csecsen „terrorellenes” háborúban elszenvedett véráldozatnál katasztrofálisabb következményei lettek volna annak, ha Oroszország a 90-es évek végén a jugoszláv forgatókönyvhöz hasonló módon széthullott volna. Szavai szerint a csecsenföldi pozitív változások a helyieknek köszönhetők.

Kitért a 2000-ben elsüllyedt, nukleáris meghajtású Kurszk tengeralattjáró 118 fős legénységének tragédiájára, amely röviddel az első megválasztása után történt. Mint mondta, a baleset rávilágított az orosz fegyveres erők akkori siralmas állapotára. Védelmi témákat érintve egyébként az orosz elnök ismételten megerősítette, hogy Moszkva az ország biztonsága szempontjából fontosnak tartja az északi sarkkör régióját.

Egyedül az árulást nem tudja megbocsátani

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

Történelmi és politikai kérdések mellett a gyerekkoráról és a lányairól is szót ejtő Putyin a környezetéről szólva egyebek között elmondta: egyedül az árulást nem tudja megbocsátani, és olyanokból válogatta össze baráti körét, akik nem képesek ilyesmire.

A filmből egyébként kiderül, hogy Putyin egyik nagyapja Lenin és Sztálin szakácsa volt, a másik pedig az első világháborúban az osztrák fronton megsebesítette, majd bekötözte a Monarchia egyik katonáját, aki kezet csókolt neki ezért.

Putyin elmondta, hogy Angela Merkel németországi kancellár időnként Radeberger sört küld neki ajándékba. A korábbi német kormányfőről, Gerhard Schöderről, a Rosznyefty igazgatótanácsának jelenlegi elnökéről pedig azt a történetet mesélte el, hogy amikor 2000-ben meghívta őt egy közös orosz szaunázásra, az épület lángra kapott, ám a volt szociáldemokrata politikus a menekülésnél előbbre tartotta, hogy kiürítse a korsóját.

A Putyinról szóló dokumentumfilmek kampányidőszakban való műsorra tűzése az országos televíziókban ellentétes lenne a választásra vonatkozó előírásokkal, a Pervij Kanal (Első Csatorna) állami tévé ezért le is vette műsoráról Oliver Stone részletekben sugárzott Putyin-dokumentumfilmjének utolsó részét. Még nem világos, hogy mikor mutatja be ugyanez az adó a számára a mai orosz állami televíziózás egyik kulcsszemélyisége, Vlagyimir Szolovjov által leforgatott, Világrend 2018 című, másfél órás, alapvetően az elnökkel folytatott beszélgetéseken alapuló dokumentumfilmet, de az szerdán teljes terjedelmében felkerült az internetre, annak tartalmát pedig részletesen ismertette az orosz média.

A vasárnap nyilvánosságra került új portréfilm több mint kétórás első részét az ugyancsak állami Rosszija 1 televízió gyártatta le. Szerzője Andrej Kondrasov, Putyin választási stábjának sajtófőnöke. A filmet Dmitrij Kiszeljov, a Rosszija Szegodnya hírügynökség vezérigazgatója, az Összoroszországi Állami Televíziós és Rádiós Műsorszóró Társaság (VGTRK) vezérigazgató-helyettese osztotta meg a VKontakte és az Odnoklassznyiki közösségi oldalon.

A Rosszija 24 hírcsatorna egyébként szombaton teljes terjedelmében és többször bemutatta Megyn Kelly csaknem egyórás, az amerikai NBC televízió számára készített Putyin-interjúját.

Az elnökválasztást jövő vasárnap rendezik majd meg Oroszországban, a politikai erőpróba egyértelmű favoritja Putyin, aki a VCIOM állami közvélemény-kutató intézet vasárnap nyilvánosságra hozott felmérése szerint 69 százalékos támogatottságot élvez.

2014-ben utasítást adott egy utasszállító lelövésére

A repülőgépen orosz értesülések szerint egy pokolgéppel felszerelkezett terrorista volt, aki merényletet akart elkövetni a Szocsiban rendezett téli olimpia nyitóünnepségére összegyűlt emberek ellen.

A közösségi oldalakon terjesztett, hivatalosan még be nem mutatott „Putyin” című dokumentumfilm szerint Putyin elmesélte Andrej Kondrasov orosz újságírónak, hogy telefonon felhívták őt a téli olimpia biztonsági szolgálatának vezetői és közölték vele: terroristák eltérítettek egy Ukrajnából Isztambulba tartó gépet, s a bűnözők Szocsiban akarnak leszállni. Az olimpia nyitóünnepsége előtt kapott információk szerint a török Pegasus Airlines gépén egy pokolgéppel felszerelkezett terrorista volt, aki sakkban tartotta a gépen tartózkodó 110 utast.

A stadionban viszont 40 ezer ember gyűlt össze, s Putyin ekkor tanácsot kért biztonsági embereitől, mi a teendő ilyenkor. Azt a választ kapta, hogy a biztonsági protokoll szerint a gépet le kell lőni. „Azt válaszoltam, akkor cselekedjenek a válságterv szerint” – mondta Putyin. Néhány perc múlva kiderült, nem voltak igazak a pokolgépről szóló hírek, csak egy részeg randalírozott a fedélzeten. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő megerősítette, hogy igaz a történet. Oroszországban az idén labdarúgó világbajnokságot rendeznek, s az országban megszigorították a biztonsági előírásokat.

(MTI – HVG – Kuruc nyomán)

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Csatlakozz csoportunkhoz!