2016-12-20

Pakisztáni bevándorló volt a berlini merénylő, idén érkezett menekültként Németországba

Oszd meg másokkal is!

Egy lengyel rendszámú kamion hajtott a tömegbe több mint 60 kilométer per órás sebességgel a berlini Breitscheidplatz karácsonyi vásárán. A támadásban tizenkét ember meghalt, a rendőrség tájékoztatása szerint negyvennyolc sérültet kórházba szállítottak, többek állapota súlyos.

A sofőrt a kamiontól száz méterre kapták el a rendőrök, melynek fülkéjében egy holttestet találtak. A Reutersnek a rendőrség megerősítette, a halott egy lengyel férfi, akitől feltehetőleg elrabolták a kamiont. Hajnalban a rendőrség már egyértelműen ki tudta zárni, hogy ő vezette volna a kamiont a tömegbe.

A Tagesspiegel meg nem erősített biztonsági forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az elfogott férfi afgán vagy pakisztáni állampolgárságú, kisebb ügyek miatt már egy ideje figyelték a hatóságok – azt azonban nem tudni, volt-e kapcsolata szélsőséges szervezetekkel. A Die Welt határozottan állítja, hogy az elkövető pakisztáni menekült volt, aki idén február 16-án kapott menedékjogot Németországban. Kedd hajnaltól a körülmények vizsgálata után már a rendőrség is terrortámadásról beszél.

Ezt a korábban megszólaltatott szemtanúk alapján is lehetett sejteni, ugyanis

  • a teherautó le sem lassított a tömeg felé tartva
  • és olyan utcákon közelítette meg a vásárt, melyek még személygépkocsival is nehezen járhatók

Thomas de Maiziére belügyminiszter viszont keddre virradóra nagyon körülményesen írta körül a támadást:

Nem szeretném kiejteni a számon azt a szót, hogy “merénylet”, de sok minden erre utal.

Az elkövető indítéka egyelőre nem ismert, és az sem, hogyan került a kezére a jármű. A támadás módja ugyanolyan, mint ami idén júliusban Nizzában történt. Akkor a franciák nemzeti ünnepén 84 ember halálát okozva hajtott egy kamion a tömegbe. A Welt információi szerint a rendőrség több napja tud egy fenyegetésről, aminek a célpontja egy berlini karácsonyi vásár volt. A város összes karácsonyi vásárát kiürítették.

Index nyomán

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Kövess minket a Facebookon!