2018-07-09

Olasz belügyminiszter: a Földközi-tengeri katonai műveletek hajói előtt is lezárjuk az olaszországi kikötőket

Oszd meg másokkal is!

A Földközi-tengeri nemzetközi katonai műveletek hajóit is ki akarja tiltani az olaszországi kikötőkből Matteo Salvini olasz belügyminiszter az után, hogy az EuNavfor Med egyik hajója 106 tengeren megmentett migránst a szicíliai Messina kikötőjében tett partra.

Az után, hogy leállította a nem kormányzati szervezetek (NGO) hajóit, ugyanezt kívánja tenni a Földközi-tengeren jelenleg aktív katonai műveletek hajóival, ha migránsokat mentenek és Olaszországba akarják őket vinni – írta közösségi oldalán Matteo Salvini közösségi oldalán. Az EU-belügyminiszterek csütörtöki találkozóján Innsbruckban azt az olasz kérést tűzöm napirendre, hogy zárjuk le az olasz kikötőket a nemzetközi missziók hajói előtt – fogalmazott Matteo Salvini. Hangsúlyozta, hogy az utóbbi öt év római kormányai (vagyis a korábbi balközép vezette olasz kormányok) elkötelezték magukat arra, hogy ezek a hajók a migránsokat Olaszországban rakodják ki, de a mi kormányunkkal megváltozott a helyzet és a következőkben még inkább változik majd.  Matteo Salvini bejelentésével arra reagált, hogy a földközi-tengeri EuNavfor Med európai katonai művelet egyik ír hadihajója 106 migránst tett partra szombat este a szicíliai Messina kikötőjében. A migránscsoport a líbiai tengerparton fekvő Garabulli városából indult útnak egy gumicsónakkal. Tizenhat óra utazás után a Samuel Beckett nevű ír hadihajó nyújtott segítséget nekik, amely a Máltához tartozó tengeri mentési zónában vette fedélzetre a migránsokat és automatikusan az olaszországi partokra vitte őket. A 106 személy között 93 férfi, 11 kiskorú és két nő van. Az EuNavfor Med vagy más nevén Sophia-művelet a Földközi-tengeren aktív haditengerészeti művelet, amely 2015 nyarán indult: elsődleges feladata a Líbiából kiinduló embercsempész hálózatok megsemmisítése. Ugyanebben az évben a Matteo Renzi vezette római kormány megerősítette, hogy Olaszország befogadja  az EuNavfor Med hajói megmentette migránsokat.  Azóta a Sophia-művelet hajói, mentés esetén, kivétel nélkül Olaszországba szállították a migránscsoportokat.  Az olaszországi kikötők felett rendelkező Danilo Toninelli olasz infrastrukturális miniszter, a kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa Twitter-fiókján bejegyezte a Renzi-kormány őrült európai megállapodása kötelezte most Olaszországot a hadihajó befogadására.

Renzi elárulta Olaszország érdekeit, eddig betartottuk a szabályokat, de most megváltoztatjuk ezeket.

– írta Toninelli hangsúlyozva, hogy a migráció nem terhelheti kizárólag Olaszországot. A június elején felállt új olasz kormány első intézkedése az olaszországi kikötők lezárása volt a nem kormányzati szervezetek mentőhajói előtt.

Forrás:MTI, PS – Fotó:MTI

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Csatlakozz csoportunkhoz!