2018-11-07

New York-i robbantás: terrorizmus vádjában találták bűnösnek a bangladesi migránst

Oszd meg másokkal is!

Bűnösnek találta terrorizmus vádjában egy New York-i bíróság a tavaly év végi manhattani robbanás felelősét, a bangladesi származású Akayed Ullaht.

A 28 éves migráns 2011-ben utazott az Egyesült Államokba. Ő okozta tavaly decemberben a New York egyik legforgalmasabb pontján, a Times Square és a Port Authority buszállomás között egy aluljáróban bekövetkezett robbanást a reggeli csúcsforgalom idején. Az elítélt saját készítésű, kezdetleges csőbombát erősített magára, amellyel – az amerikai hatóságok közlése szerint – a lehető legtöbb emberben akart kárt tenni, ezért fémcsavarokkal is telerakta robbanószerkezetét.

A robbanásban négyen sebesültek meg könnyebben, köztük a csőbomba készítője, aki a legsúlyosabb sebesüléseket szenvedte. Hasa és kezei égtek meg. Az ügyészség azzal vádolta Ullaht, hogy szándékosan hozta működésbe a robbanószerkezetet a forgalmas aluljáróban, hogy öngyilkos merényletet hajtson végre az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nevében.

A védelem szerint a bangladesi férfi csak önmagával akart végezni, a vádhatóság azonban ezt vitatta, amit Ullah elfogása utáni kijelentéseivel, internetes tevékenységével és megnyilvánulásaival a közösségi hálókon támasztott alá. Az ügyészség záróbeszédében nyomatékosította, hogy Ullah a letartóztatása után kijelentette:

a sikertelen robbantást az Iszlám Államért követte el, bosszút akart állni a csoport elleni amerikai támadásokért.”

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

Az ügyészség hangsúlyozta azt is, hogy a férfi nem viselt volna magán robbanószerkezetet, ha csak önmagával akart volna végezni.

Mártírságról szólt az egész, nem öngyilkosságról”

– szögezte le az egyik ügyész.

Az amerikai hatóságok közlése szerint Ullah radikalizálódása 2014-ben, a dzsihadista szervezettel szimpatizáló tartalmak, egyebek mellett pokolgépek készítését leíró videók megtekintésével vette kezdetét. Az ítélet kihirdetése után Ullah a tárgyalóteremben már tagadta, hogy az Iszlám Állam nevében cselekedett, és azt hangoztatta: azért kísérelte meg a meghiúsult robbantást, mert haragudott Donald Trump amerikai elnökre, aki akkor a Közel-Kelet elleni bombázással fenyegetőzött.

888 nyomán

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Csatlakozz csoportunkhoz!