2018-01-11

Nem hinné, mije van Észak-Koreának! Új titkok derült ki

Oszd meg másokkal is!

Úgy tűnik, hogy a hamarosan kezdődő téli olimpia helyet ad egy rendkívüli találkozónak is Észak-Korea és az Egyesült Államok képviselői között. Kiderült ugyanis, hogy nem csupán az utóbbi ország küldi el hivatalos pompomlánycsapatát a rendezvényre, hanem a phenjani rezsim is.

Korea két államának év elején kezdődött tárgyalásain a felek megállapodtak arról, hogy az északi ország nem csupán sportolóit küldi el a hamarosan kezdődő phjongcshangi téli olimpiára, hanem rendkívül népszerű pompomlányosztagát is – írja a Business Insider. A több száz főből álló csapat gyakori vendége volt korábban a nemzetközi sporteseményeknek.

A pompomlányok csatasorba állítása ugyanakkor valami többet is elárul arról, hogyan kalkulálhatott jó előre Kim Dzsongun, a sztálinista rezsim vezére. A csapat felkészítése ugyanis nagyon időigényes, hónapokig tartó munka – árulja el Andray Abrahamian Észak-Koreával foglalkozó tudományos kutató. A rezsim nézőpontjából ugyanis arról van szó, hogy mosolyosztagukat egy ellenséges ideológia uralta területen küldik harcba.

Boldogságoffenzíva

Rendkívüli blamázs lenne, ha a pompomlányok vagy legalábbis egy részük úgy döntene, hogy nem tér haza. Ezért fel kell készíteni őket a sokkoló látványra, amely a messzi idegenben fogadja őket, nem beszélve az ideológiai ostromról, amellyel meg kell küzdeniük. Ezért aztán biztos, hogy nem most jutott eszébe az észak-koreaiaknak a boldogságoffenzíva.

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

A felkészülés hónapok óta tarthat, amiből Abraahamian arra következtet, hogy Kim régóta tervezi a “nyílt tárgyalások” megkezdését Dél-Koreával. Az őszi rakétakísérlet idején, amivel elrettentette a világot már folyt a pompomcsapat felkészítése, mert a vezér eltervezte, hogy a fenyegetés után átvált békülékeny hangnemre. A diktátor jól számolt: a szöuli vezetés kapott az alkalmon, hogy enyhülhet a két koreai állam viszonya.

Nagy csapat

A pompomlány-különítménynek több száz tagja van, ezért részvételük meg fogja dobni az észak-koreai olimpiai csapat létszámát. Az ország egyelőre csak két műkorcsolyázót tud felmutatni a számottevő esélyekkel induló versenyzők között.

A csapatban 20 év körüli nők vannak, akik valamilyen tánc- és zeneművészeti iskola tanulói vagy részei a rezsim propagandista-hadseregének. A pompomlányok közé csak olyanok kerülhetnek, akik ideológiailag megingathatatlanok, nincs Japánban vagy Dél-Koreában élő rokonuk vagy pláne disszidens hozzátartozójuk.

Dél-Koreában eddig három alkalommal, 2002-ben, 2003-ban és 2005-ben léptek fel. A legutolsó pompomcsapatnak tagja volt Ri Szoldzsu, aki jelenleg Kim Dszongun felesége. Mostani fellépésüknek külön színt ad, hogy összemérhetik tudásukat és mosolyukat az USA pompomlánycsapatával, amely szintén részt vesz a dél-koreai olimpián.

A nyitókép forrása: Kim Jae-hwan/AFP

Napi.hu nyomán

 

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Kövess minket a Facebookon!