2017-09-10

Megint megdobálták paradicsommal Merkelt

Oszd meg másokkal is!

Ismét paradicsommal dobálták meg Angela Merkelt egy választási gyűlésen: a pénteki rendezvényen a német kancellárt szállító autót találták el. A Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi Wolgastban a helyi rendőrség tájékoztatása szerint nagyjából 150 ellentüntető jelent meg a Merkel vezette jobbközép CDU választási gyűlésének helyszínén.

A rendezvényt eredetileg szabadtéren akarták megtartani, de a rossz idő miatt áthelyezték egy csarnokba, ahová az ellentüntetők nem tudtak bemenni. Így a bejáratnál gyülekeztek, sípolással és kiabálással fogadták a kancellár konvoját. A többi között azt harsogták, hogy „Tűnj el!“, és megdobálták az autóját paradicsommal. Két nappal korábban, Heidelbergben a CDU szabad téren tartott választási gyűlést, így akkor az ellentüntetők magát a kancellárt tudták megdobálni, egy paradicsom el is találta.

A szeptember 24-i szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást felvezető kampány egyik jellegzetessége, hogy Angela Merkel választási gyűléseit ellentüntetők igyekeznek megzavarni – emelte ki egy pénteki elemzésében a Die Welt című lap. A CDU és a bajor testvérpárt, a CSU más vezető politikusainak gyűlésein ilyesmi nemigen fordul elő. A demonstrálók elsősorban a kancellár menekültpolitikáját bírálják, akcióik valószínűleg összehangoltak. A CDU Szászország tartományi szervezetének főtitkára, Michael Kretschmer a Die Weltnek elmondta: az is előfordul, hogy ellentüntetők gyűlésről-gyűlésre követik a kancellárt, ezt jelzi például, hogy a különböző helyszíneken ugyanazok az autók tűnnek fel.

A hangos tiltakozás CDU-s választási gyűléseken új jelenség Angela Merkel pártelnökségének 2000-ben kezdődött történetében. Korábban viszont mindennapos volt a heves összetűzés, a hatvanas, a hetvenes és a nyolcvanas években a kampányok „sokkal durvábbak voltak” – mondta a Die Weltnek Erwin Huber, a CSU korábbi elnöke. Angela Merkel általában nem reagál, legfeljebb néhány ironikus megjegyzést tesz, és a megszokottnál hangosabban beszél. Erwin Huber szerint ez megfelelő stratégia. Merkel a visszafogott stílusával személyesen is nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy sokáig nem fordultak elő ilyen jelenetek a választási kampányokban, így „példakép funkciója” is van, és „nagyon negatív” visszhangja lenne, ha elkezdene „visszaszólogatni” az ellentüntetőknek – mondta a CSU-s politikus. A Die Welt hozzátette: Merkel magatartását az is nagyban befolyásolta, hogy az NDK-ban, egy diktatúrában nőtt fel, így a legfontosabb értékek között tartja számon a szólás és a gyülekezés szabadságát. Több nyilatkozatában és interjújában ki is jelentette, hogy a tiltakozásokkal „együtt kell élni, mert ez a demokrácia”.

Szerdán a szászországi Torgauban, ahol különösen sok ellentüntető jelent meg gyűlésén, elmondta, hogy aznap hivatalában fogadta a venezuelai ellenzék képviselőit. Hozzátette: „ők nagyon boldogok lennének”, ha olyan szabadon fejezhetnék ki a véleményüket, mint a torgaui demonstrálók. A kancellár pénteken, mecklenburg-elő-pomerániai kampánykörútjának strasburgi állomásán hírportálok beszámolói szerint élesen bírálta a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) pártot a gyűlései megzavarása miatt. Mint mondta, megrendülve tapasztalja, hogy az AfD szerint sípolással és kiabálással elő lehet mozdítani Németország ügyeit.

MTI, PS nyomán

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Kövess minket a Facebookon!