2018-08-12

Majdan-kísérlet Bukarestben – ezt még gyakorolni kell

Oszd meg másokkal is!

Hetekig tartó előkészítés után, amiből a leglátványosabban a média vette ki a részét – a színfalak mögött történtekről legfennebb sejtéseink lehetnek – péntek este megtörtént a román diaszpóra bukaresti tüntetése. Hogy mit akarnak, mi ellen (vagy mellett) tüntettek a kenyerüket külföldön keresők, nos, az nehezen megfogalmazható. Hogy mennyire érdeklik a diaszpóra tagjait a román belpolitika történései, arról csak annyit: kimutatták, a legutóbbi elnökválasztás második fordulója alkalmával mindössze 10 százalékuk tartotta fontosnak, hogy leadja szavazatát. Általában a hatalom ellen szokás tüntetni, ez történt ezúttal is. Az igazsághoz tartozik: a posztkommunista PSD általában nem a szívük csücske.

Az is nyilvánvaló, hogy a 2016-os parlamenti választásokon súlyos vereséget szenvedett román jobboldal azóta sem volt képes rendezni sorait, mára teljesen szétesett, érdekérvényesítő ereje alig, ami a jövő évi államelnök-választásokra való tekintettel komoly aggodalmakra adhat okot az újrázni kívánó Iohannisnak és támogatóinak. Amely támogatókat elsősorban a jelenlegi brüsszelita politikusok, Merkellel az élen, valamint a Soros-féle NGO-k között kell keresni. Mindenesetre nem árt figyelembe venni, hogy a román ellenzék – sokan a Iohannis irányítása alá tartozó titkosszolgálatokat is ide sorolják – jelenlegi állapotában képtelennek tűnik egy Majdan-szerű akció sikeres megszervezésére, lebonyolítására. Ezért nem kizárt, hogy mások is belefolynak a történésekbe.

Geopolitikai térbe helyezve a történetet: Románia mindenkor is komoly érdekek ütközési pontja. Legyen bármely szövetségi rendszer tagja, állhatatlansága, megbízhatatlansága okán mindenkor a leggyengébb láncszemként tekintenek rá. S ekként is viseltetnek iránta. Főleg azok, akiknek elsősorban érdekeik vannak, semmint barátai. Gyaníthatóan valami hasonló történet zajlik a háttérben jelen pillanatban is, amelyhez a román békés és kevésbé békés tüntetőkre pusztán a statiszta szerepet osztották. A konkrét események, pontosababban: az eldurvult , erőszakba fulladt pénteki tüntetés kapcsán folyik az egymásra mutogatás a román illetékesek részéről. Az ellenzék a hatalmat vádolja az erőszak miatt, és vice versa. Hol az igazság, azt talán soha nem tudjuk meg. Amikor e sorokat írom annyi biztos: folyt. köv.

Hogy végül sikerül-e a kormánybuktatás, azaz sikeres lehet-e a bukaresti Majdan-kísérlet, az ebben a pillanatban igencsak kérdéses. Majdan talán…

erdélyi levelek

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

Hunhír

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Csatlakozz csoportunkhoz!