2017-11-10

Magyarországot is elérte az atomfelhő

Oszd meg másokkal is!

Mesterséges izotópfelhő terítette be Európát, de valószínűleg nem atomerőműből származott.

Szeptember utolsó napjaiban több európai országban, köztük Magyarországon is a radioaktív ruténium izotóp jelenlétét mutatták ki a környezetellenőrző rendszerek mérései. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség október 13-án – a tagállamok által megküldött mérési adatok és információk alapján – összefoglaló jelentésben összegezte a mérési eredményeket, melyek szerint a levegőben kimutatható Ru-106 izotóp mennyisége csökkenő tendenciát mutat és nem jelent egészségügyi kockázatot.

Az atomenergia-hivatal közleménye szerint a rendelkezésre álló információk alapján a szennyezés oka és forrása nem azonosítható. A hivatal korábban azt közölte, a ruténium mesterséges eredetű izotópjáról van szó. Mivel az izotóp természetes forrásból nem kerülhetett a levegőbe, nemzetközi szinten vizsgálják, hogy hol történhetett a kibocsátás. Azt nagy valószínűséggel kizárták, hogy atomerőműből származik az izotóp.

A Guardian azt írja, a francia nukleáris hivatal szerint a felhő Oroszországból vagy Kazahsztánból származhatott. A francia hivatal úgy gondolja, valamilyen baleset következtében kerülhetett a légkörbe, de nem reaktorbalesetre gyanakszanak, valószínűbb, hogy nukleáris fűtőanyaggal vagy radioaktív egészségügyi termékekkel foglalkozó helyről került a levegőbe.

A hivatal szerint az izotóp légkörben mérhető mennyisége alacsony volt, melynek tartós fennállása sem okoz sugáregészégügyi kockázatot.

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

Zoom.hu nyomán

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Kövess minket a Facebookon!