2018-06-27

Imádott migránsaikról egyeztetett Macron a pápával

Oszd meg másokkal is!

Migrációról és környezetvédelemről is beszélt Ferenc pápa Emmanuel Macron francia elnökkel a Vatikánban kedden – közölte a Szentszék.Fotó: Franco Origlia/Getty Images

Ferenc pápa és a francia elnök négyszemközti megbeszélése a pápai könyvtárszobában majdnem egy óráig tartott.

A vatikáni közlemény szerint a találkozón témaként szerepelt a környezetvédelem, a migráció, a konfliktusok megelőzése és ezek megoldása, valamint a fegyverzetek leszerelése. Szó volt a közel-keleti helyzetről és az afrikai konfliktusövezetekről is, valamint az Európa jövőjével kapcsolatos elképzelésekről.

Ferenc pápa a Szent Márton emlékévre készült vatikáni érmét ajándékozta a francia elnöknek, amelyen a szent köpenyével egy szegényt takar be. „A kormányzók feladata a szegények segítése” – mondta az egyházfő a francia államfőnek.

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

Az elnököt Pietro Parolin szentszéki államtitkár és Paul Richard Gallagher vatikáni külügyminiszter is fogadta.

Emmanuel Macront vatikáni látogatásán többfős delegáció kísérte, amelynek tagja volt felesége, Brigitte, valamint Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter és Gérard Collomb belügyminiszter is.Fotó: Reuters

Utoljára francia elnök 2007-ben járt a Vatikánban Nicolas Sarkozy személyében.

A francia elnöknek Rómában átadták a lateráni Szent János-bazilika tiszteletbeli protodiakónusi címét, amely régi hagyomány szerint a mindenkori francia elnököt illeti meg.

Emmanuel Macron Rómában az Afrikában aktív Szent Egyed katolikus közösség vezetőivel is találkozott, akikkel szintén az afrikai államok helyzetéről, migrációról és humanitárius folyosók létrehozásáról egyeztetett.

A francia elnök vatikáni látogatása egybeesett az új olasz kormánnyal kirobbant migrációs vitákkal, amely precedens nélküli diplomáciai feszültséget teremtett Róma és Párizs között. Korábban Emmanuel Macron felelőtlennek és cinikusnak nevezte az olaszországi kikötők lezárását a migránsokat szállító hajók előtt. Matteo Salvini olasz belügyminiszter válaszában arrogánsnak nevezte Macront, felszólítva őt, hogy nyissa meg a francia kikötőket. Emmanuel Macron most Rómában nem találkozott az új olasz kormány tagjaival.

(MTI)

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Csatlakozz csoportunkhoz!