2019-02-09

Ilyen fegyverekkel lövöldözik a sárgamellényeseket Macronék – Sargentini hallagat

A Facebook cenzúrázza a jobboldali híreket! Egy MEGOSZTÁSSAL Te is segíthetsz ezt megváltoztatni!

Sargentini asszony még mindig nem emelt egy szót sem a franciaországi rendőrbrutalitás ellen.

A sárgamellényes tüntetésekre válaszul adott rendőri brutalitás parázs vitát szült Franciaországban. A közélet főleg a gumilövedékek használatát kifogásolta a rendőrök részéről, és elsősorban az LBD-40 típusú kézifegyver betiltását követelik.

A kézifegyvert a Verney-Carron cég gyártja, az első 500 darabot a francia rendőrség 1995-bene kapta kézhez. A kézifegyver hatékonyságát nem szabad lebecsülni: golflabda méretű lövedékek kilövésére alkalmas, és ahogy egy szakértő is mondja,

akkorát üt, mint Mike Tyson.”

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

Fotó: AFP

A jelenleg használatban lévő, svájci gyártású modell 40 milliméter átmérőjű gumilövedékeket, vagy könnygázt képes kilőni 100 m/s sebességgel. Noha a hatóságok rendre hangsúlyozzák, hogy halálos sérülést nem tud okozni, ennek ellentmond az, hogy bizony előfordult az, hogy egy LBD-40 lövedék miatt vesztette valaki életét – egy alkalommal például egy tüntető szívrohamban halt meg, miután mellkason találta egy lövedék.

Egyébiránt ilyen fegyvereket a legtöbb nyugat-európai országban még zavargások felszámolására sem használhatnak. Egyedül Franciaország az “üdítő” kivétel, ahol ezek a fegyverek évtizedek óta használatban vannak.

A fegyverhasználattal kapcsolatos vitákban pedig sajnos most is aktualitása van: a rendőrség ezeket a kézifegyvereket a sárgamellényesek ellen 9200 (!) alkalommal vetette be.

Eddig legalább 20 ember szemét lőtte ki a rendőrség, az LBD-40 lövedékek pedig több mint 120 alkalommal okoztak sérülést embereknek.

Az óriási visszhang ellenére a franciaországi rendőrfőnök, Eric Morvan igazi gyurcsányi választ adott a kritikákra: szerinte a fegyverhasználat a sárgamellényes tüntetéseken megalapozott. Elmondta azt is, hogy a rendőrök nem csak a törzsre és a végtagokra céloznak.

888 nyomán

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...