2018-10-13

Heller Ágnes lánya tüntetett a nacionalizmus ellen, és a kontinensszerte tervezett 5 millióból talán egy-két száz nyugdíjast össze is hozott

Oszd meg másokkal is!

A nacionalizmus ellen és egy egységes Európáért demonstráltak szombat délután Budapesten, a Szabadság téren.

A tér sarkán európai uniós zászlókkal összegyűlt több mint száz résztvevőhöz szólva Gerlóczy Ferenc újságíró elmondta: egyidejűleg Európa több mint negyven városban – Németországban, Olaszországban, Lengyelországban, Ausztriában, Spanyolországban, Svájcban, Franciaországban, Angliában, Portugáliában, Fehéroroszországban, Svédországban, Csehországban és Ciprusban – rendeztek tüntetést német-svájci-osztrák kezdeményezésre.


Hermann Zsuzsa (fotó: Facebook)

Az Európai Föderalisták Uniója Magyarország Egyesület képviseletében felszólaló Nagy Eszter kiemelte: az egységes fellépés a demokratikus értékek mellett és a nacionalizmus ellen egész Európában fontos, de Közép-Európában talán még fontosabb.

Szerinte Magyarország mint “relative kis ország” számára egy erős és egységes Európai Unió jelentheti az ország érdekeinek legjobb képviseletét – írja az MTI.

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

Portálunk nem éri be ennyivel, ezért közöljük az Európa-szerte 5 milliós létszámban reménykedő Népszava-cikket is, amelyből még jobban kiderül, hogy kik is voltak a közreműködők. Elöljáróban jegyezzük meg: a szervező Hermann Zsuzsa Heller Ágnes lánya.

Tanúságtétel Európa mellett: „Gyere velünk és légy szabad!”

A hazafiság és a nacionalizmus nem ugyanazt jelenti – hangzott el a szabad, békés és egységes Európa védelmében tartott budapesti tüntetésen.

Fel kellene dolgozni azt a sok traumát, ami akár csak az elmúlt évtizedekben is ért bennünket. A bajok azonban egyre torlódnak, a szembenézés elmaradt – állapította meg Deák Dániel egyetemi tanár a Szabadság téren rendezett szombat délutáni demonstráción.
“Budapest egy nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozott,” a magyarországi rendezvényt Hermann Zsuzsa civil aktivista szervezte . Az esemény résztvevői az egységes Európáért, a nacionalizmus ellen tüntettek. Az ötletgazda – ahogyan azt beharangozó cikkünkben is írtuk – Jonas Lüscher svájci-német író és a magyar felmenőkkel is rendelkező osztrák filozófus, Michael Zichy volt.

Úgy érezték, „ideje, hogy jelt adjunk”. Felhívásuk szerint szabad és békés Európát szeretnénk, mégis újra terjed a nacionalizmus, az intolerancia. A gyűlölet mind hangosabb, az erőszak mind gyakoribb. Egyes kormányok a „mástól”, az idegentől való félelmet szítják és politikai tőkét kovácsolnak belőle. Egyre több a diktatórikus politikus.


Fotó: Népszava / Tóth Gergő

A társadalmat közben aláássa a korrupció, amely a jogállamiság lebontásával nyer teret. Veszélybe kerülnek a szociális vívmányok, a nehezen kiküzdött társadalmi és emberi jogok. A szabadság és a béke már nem magától értetődő egyetemes érték – zárult a felhívás.
“Európa több mint negyven városában demonstráltak, ugyanabban az időpontban.”

Egyelőre nem tudni, hogy sikerült-e elérni – vagy legalább megközelíteni – a kezdeményezők által remélt összesen 5 milliós létszámot. A budapesti rendezvény ehhez néhány száz emberrel járult hozzá. A résztvevők uniós zászlókkal érkeztek, a demonstráción több DK-s politikus, valamint Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Demszky Gábor volt főpolgármester is részt vett.

A program házigazdája a Pa-Dö-Dő, Lang Györgyi és Falusi Mariann volt. Utóbbi megjegyezte, hogy tulajdonképpen nem is tüntetés ez, hanem tanúságtétel. Aztán egy dal következett: „Gyere velünk és légy szabad!”


Fotó: Népszava / Tóth Gergő

Nagy Eszter az Európai Föderalisták Uniója képviseletében fontosnak nevezte, hogy merjünk bátran egyszerre magyarok és európaiak lenni: ez a két kategória ugyanis összetartozik. Felszólalt többek között Gerlóczy Ferenc újságíró, és Donáth Ferenc orvos is. Hunyadi Claire énekes, aki magyar szülőktől Franciaországban született, ma pedig Magyarországon él, hangsúlyozta, hogy a hazafiság és a nacionalizmus nem ugyanazt jelenti. A hazafiság a mieink szeretete, a nacionalizmus viszont a mások utálata.

Néhány további kép a válogatott libsikről és elvtársaikról:


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook

Kuruc nyomán

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Csatlakozz csoportunkhoz!