2018-10-31

Gyalázat! Orbán fejszobrára lehet lőni egy dokumentumfilmben

Oszd meg másokkal is!

Képzeljük el, hogy milyen lehet külső szemlélőnek Magyarország illiberális demokráciája, és hogyan működhet ez mint videojáték. Az Illusion című, hatvanperces dokumentumfilm a cseh Kateřina Turečková rendezésében pont ezt mutatja be: mindennapi élet Magyarországon, de közben egyre jobban növekszik a dühméter, döntéseket kell hozni, hogy kiálljunk-e egy hosszú sorból, vagy segítsünk-e a beteg édesapánknak, és így tovább. A film előzetesének a végén pedig megvan a lehetőség, hogy fegyverrel tüzeljenek a résztvevők egy Orbán-fejszoborra, – írja örömködve az Index.hu.

Az Illusiont nemrég mutatták be Ji.Hlava nemzetközi dokumentumfilmes fesztiválon, az egyik legkomolyabb filmes magazinnak számító Variety pedig szerda reggel interjút közölt Turečkovával. A rendező elmondja, hogy 10 hónapig élt Magyarországon, és az első hónap alapján tudta, hogy nem tud itt maradni. Az egyik barátja a CEU-n tanult, és amikor az egyetemet elkezdték vegzálni, akkor rájöttek, hogy hiába vannak tüntetések, egyszerűen nem tudnak semmit tenni az ügyért. Úgyhogy Turečková úgy döntött, hogy a maga módján próbálja meg az országot feldolgozni egy dokumentumfilmben. (Szarul sikerült!)

A rendező azt is mondja, hogy a videojátékos formával azt is sikerült elérnie, hogy a film főszereplői névtelenek maradnak, nem akart a rendszernek semmi kapaszkodót adni, hogy “kezdjen valamit velük”. Turečková kórházakban is forgatott, titokban, GoPróval, állítása szerint “majdnem beszart ezek után”, mert szerinte a kórházakat “a hadsereg védi, fegyverekkel.”

Turečková a film utolsó jelenetéről is mesél, amiben többen Orbán Viktor fejszobrára tüzelnek igazi fegyverekkel. A rendező sejtelmesen azt mondja (hazudja), hogy egy bizonyos hatóság hallott róla és arra utasították, hogy vágja ki a jelenetet. A cseh mentora annyit mondott erről, hogy

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

Tudom, hogy ez nehéz, de mi egy demokratikus rendszerben élünk. Ők pedig nem. Mi pedig ezt nem fogadhatjuk el.

Az Illusion egyébként nem kapott díjat a filmfesztiválon.

Index nyomán

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Csatlakozz csoportunkhoz!