2018-02-10

Elfogadták az MSZP-Karácsony megállapodást; Gurmai Zita sajnos visszatér

Oszd meg másokkal is!

Elfogadta az MSZP kongresszusa szombaton a szocialisták és a Párbeszéd megállapodását a 2018-as országgyűlési választásra, amelynek értelmében a két párt közösen indít képviselőjelölteket, közös listán indul, és miniszterelnöknek Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd társelnökét ajánlja a választóknak.

A Budapesti Kongresszusi Központban tartott rendezvényen a küldöttek 207 igen, 14 nem szavazattal és 13 tartózkodás mellett hagyták jóvá a Szövetség az igazságos Magyarországért című dokumentumot, amelyet Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Hiller István, az MSZP választmányának elnöke, valamint Karácsony Gergely és Szabó Timea, a Párbeszéd társelnöke írt alá.

A megállapodás tartalmazza, hogy a Párbeszéd képviselőjelöltjei indulnak Budapest 1-es (V. kerület), 10-es (III. kerület), Hajdú-Bihar megye 5-ös (Hajdúszoboszló) és Fejér megye 3-as (Bicske) választókerületében. A dokumentum szerint az országos lista 1., 11., 19., 33., 44., 55., 66., 77., 88., 99. és 110. helyén a Párbeszéd politikusai szerepelnek.

A kongresszus az országos listát 164 igen, 42 nem szavazattal és 21 tartózkodással hagyta jóvá. A két párt közös listáját Karácsony Gergely vezeti, őt követi Molnár Gyula, az MSZP elnöke és Hiller István, a választmány elnöke.

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

A listán a további sorrend a következő: Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, Tóth Bertalan parlamenti frakcióvezető, Gőgös Zoltán elnökhelyettes, Tóbiás József volt pártelnök, pártigazgató, Mesterházy Attila volt pártelnök, Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke és Gurmai Zita volt európai parlamenti képviselő.

A kongresszus elején a küldöttek elénekelték a Himnuszt, megnézték a párt videoreklámjait, illetve meghallgathatták Joseph Muscat máltai miniszterelnök videoüzenetét – áll az MTI hírében.

Az MNO színesebb összefoglalója:

Határozottan legyintett Kunhalmi Ágnes, az MSZP programjának arca azokra a felvetésekre, hogy pártja lényegében már a létéért küzd. A szocialisták kampánynyitóján – valójában kongresszusán – azt mondta, „MSZP volt, van és lesz is”. Persze ezúttal sem maradt ki az együttműködés sürgetése, habár ezúttal a Demokratikus Koalíciót név szerint nem említette, szerinte céljaik eléréséhez „valamennyi demokratikus erő hosszú távú és rendszeres együttműködésére van szükség, a választás után is”.

Kunhalmi Ágnes visszaidézte – és újra felháborodott rajta –, amikor Orbán Viktor arról beszélt, Isten kegyelméből kormányoz. Innen eljutott oda, hogy a kormányfő nem hisz a népképviseletben, semmibe veszi a választási procedúrát. Azt, amelyről egy nemrég kiszivárgott hangfelvételen éppen Kövér László ismerte el, hogy trükköztek a választókörzetek kialakításakor.

A politikus szerint a fideszesek félnek, mert nekik van mit veszíteniük, a baloldalnak viszont nincs. Ez a mondat már csak azért is meglepő, mert egy esetleges választási bukás nehezen lenne az MSZP számára másként értelmezhető, mint hogy veszített. Kunhalmi újra visszatért a fideszesekre. „Nekik nem Magyarország jövője a fontos, hanem saját jövőjük, saját vejük jövője, saját lábán álló lányuk jövője” – utalt név nélkül, de egészen egyértelműen Orbán Viktorra és családjára.

Elővette az elmúlt időszak slágertémáját, a „titokban” befogadott 1300 menekült kérdését, amely szerinte megmutatta, hogy a miniszterelnök becsapta a saját választóit is, „egyszerűen hülyének nézi a szavazókat”. Volt szó még a sürgősségi osztályon elhunyt emberekről, a túlterhelt egészségügyi dolgozókról és az iskolából kimaradó gyerekekről.

Sajátosan pörgette fel a hangulatot ezután Molnár Gyula. Az MSZP elnöke, mintha valami seregszemlét tartott volna, a színpadi kis pulpitusától ellépve sorra vette egyéni jelöltjeiket a győzelemre esélyes Hiszékeny Dezsőtől kezdve Tóth Csabán keresztül számtalan vidéki politikusuk megnevezésével. Optimistán, mintha nem ismerné a közvélemény-kutatási adatokat, azt mondta: el fogják söpörni Orbán Viktort április 8-án. Mégpedig a Párbeszéddel közösen, amellyel az együttműködés „érdekházasságnak indult, de kezd alakulni a kémia”.

Előzőleg Hiller István, az MSZP választmányi elnöke buzdított mindenkit, hogy „erővel és meggyőződéssel” mondja az embereknek: „ha mi jövünk, jobb lesz Magyarország, mert igazságos és szabad országot fogunk építeni”. Örömét fejezte ki, hogy ebben egymásra találtak Karácsony Gergellyel – aki immáron hivatalosan is a miniszterelnök-jelöltük –, majd jóval csendesebben köszöntötte a liberális párt képviselőit is, akik a hatalmas „A változás szövetsége” felirat mellé már fel sem kerültek. Ez már igazi kampánybeszéd volt: mindenkinek el kell menni szavazni, meg kell tennie azt az ötszáz métert a szavazófülkéig, ez a nemzeti ügy, az MSZP–Párbeszéd pedig az alternatíva. Végezetül azt kérte, ha Karácsony Gergely miniszterelnök lesz, ne költözzön a Várba, az irodája legyen Pesten.

A nap fénypontja természetesen Karácsony Gergely volt, aki immáron hivatalosan is az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. A lényegében mérhetetlen támogatottságú Párbeszéd vezetője hatalmas tapsvihar közepette lépett a színpadra a kétszáznál is több vendég előtt. Arról beszélt, hogy először nem foglalkoztak vele, utána kinevették, most a hatalom küzd ellene, végül pedig győzhet. Legalábbis így írta le múltját és reményei szerint jövőjét. Azt elismerte, sokak szerint nem lesz változás, mert nincs alternatíva a Fidesszel szemben, ugyanakkor szerinte csak alternatíva van, hiszen nincs is valós kormányzás.

– Akiknek kormányozni kellene, ehhez se szívük, se eszük, se kedvük nincs, hanem azzal vannak elfoglalva, hogy visszaélnek a hatalommal – mondta. Úgy írta le a jelenlegi rendszert, ami „szocializmus a fideszeseknek és kapitalizmus mindenki másnak”. Ezen kell szerinte változtatni, a magyar emberek igent mondhatnak az általa mostanában minden kampányeseményen hangoztatott szociális demokrácia programjára. Meg is magyarázta mi ez: a kormányzás a magaslatokról leszállva az emberek hétköznapi problémáival foglalkozik és megteremt egy új magyar középosztályt.

Beszéde végére egészen belejött, a mikrofontól ellépve végigsétált a színpadon, megkérve közönségét, hogy álljanak fel, ennek pedig mindenki eleget is tett. A részéről már szokásosnak nevezhető fordulattal fejezte be, közösen mondták el a Nemzeti Dal első két sorát.

A kampánynyitón korábban már elfogadták azt, hogy közös listával áll rajthoz április 8-án az MSZP és a Párbeszéd, vagyis vállalják, hogy 10 százalékot kelljen elérniük a parlamentbe jutáshoz. Döntöttek arról is, hogy kik lesznek az országos listán, értelemszerűen Karácsony Gergely áll az élen, a Liberálisokat vezető Fodor Gábor viszont lemaradt.

MNO, Kuruc nyomán

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Kövess minket a Facebookon!