2018-06-09

Egyre többen fogadják el a magyar álláspontot a migráció tekintetében

Oszd meg másokkal is!

Az EU-nak sem a 2008-as pénzügyi krízist, sem a 2015-ös migrációs válságot nem sikerült megfelelően kezelnie. A tagállamok előtti álló kérdés, hogy várjanak-e Brüsszel beavatkozására vagy saját hatáskörükbe vegyék a döntést.

A 2014 végétől van új irány Európában, amikor Orbán Viktor elsőként kimondta, hogy a migrációval gond lehet – mondta Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója az M1 Ma reggel adásában.

Most a bevallás időszakában vagyunk, egyre több olyan politikai vezető van Európában, aki a nagy nyilvánosság előtt is elismeri, hogy teljesen más irányt kell venni a migráció kezelésében, mutatott rá a szakértő. Kiemelte: ebben Magyarország zászlóshajó volt,  maga köré gyűjtötte a közép-európai országokat.

A Balkánon is rájöttek, hogy valamit tenniük kell, ha nem csatlakoznak a keményebb vonalas politikához, Nyugat-Európában pedig az emberek kényszerítették a politikusokat arra, hogy foglalkozzanak a kérdéssel, mint Olaszország és Ausztria és választások után olyan politikusok kerültek hatalomra, akik szakítottak a bevett struccpolitikával – hangsúlyozta a Médianéző igazgatója.

Boross Bánk Levente az Európában zajló folyamatokról kifejtette, hogy nem pusztán migrációs, hanem egyfajta vezetési és legitimációs kérdésről van szó, amely azt mutatja, mennyire alkalmas az unió, hogy komoly válságokat kezeljen.

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

Úgy látja, hogy sem a 2008-as pénzügyi krízist, sem a 2015-ös migrációs válságot nem sikerült kezelnie az Európai Uniónak, nem volt képes ellátni feladatát. A tagállamok előtti álló kérdés, hogy várjanak-e az Európai Unió beavatkozására vagy saját hatáskörükbe vegyék a döntést, vetette fel a szakértő.

Új irány Olaszországban

Az olaszok azt mondták, hogy elég volt a tesze-tosza politikából, és olyan politikusokat választottak, akik azt ígérték, hogy megállítják az illegális migrációt, véli Boros Bánk Levente.

Kiemelte: az új olasz kormány két nagy területen néz szembe a kihívásokkal. Kezelnie kell a pénzügyi, gazdasági problémákat, a magas államadósságot, valamint a migrációs nyomást.

Változó német álláspontok

A német álláspont folyamatos változása kapcsán megjegyezte, hogy Angela Merkel egyre inkább kihátrálni látszik korábbi pozíciójából. Csütörtöki nyilatkozatában a kancellár azt mondta hogy ki kell dolgozni egy Marshall-tervet Afrika fejlődésének támogatására  – emlékeztetett Boros Bánk Levente.

Hozzátette: Merkel korábban már elismerte, hogy a kvótakérdés nem jött be, majd arról beszélt, hogy a rugalmas szolidaritásra van szükség az EU új menekültügyi rendszerében.

„Angela Merkel most bedobott egy olyan ötletet, amelyet egy héttel korábban Soros György mondott el egy beszédben. A nagy kérdés, hogy Merkel saját politikáját folytatja vagy beismerte, hogy tévedett és szélesebb közép-európai és balkáni térségre hallgat, vagy pedig Soros kottájából játszik, amely nem áll távol a német politikától” – fogalmazott Boros Bánk Levente.

Hiradó nyomán

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Csatlakozz csoportunkhoz!