2019-03-15

Egy mecsetnyi muszlimot mészárolt le egy katonaruhás férfi – 40 halott, 20 sérült

Oszd meg másokkal is!

Katonai ruhába öltözött fegyveres rontott be az egyik christchurchi mecsetbe, majd válogatás nélkül lövöldözni kezdett az imahelyen. Az első hírügynökségi jelentések szerint több százan voltak a mecsetben, ahonnan néhány kilométerre, egy másik helyen is terrortámadás történt.  Az új-zélandi miniszterelnök szerint 40-en haltak meg, több, mint huszan megsérültek.

A terrortámadásnak a legfrissebb hírek szerint legalább 40 áldozata van. Az Otago Daily Times új-zélandi hírportál ugyanakkor olyan részleteket közölt, amelyeket a hatóságok még nem erősítettek meg. Az egyik, valószínűleg ausztrál elkövető a Facebookon élőben közvetítette a terrortámadást.

A két mecset közel, mindössze néhány kilométerre fekszik egymástól. A portál úgy tudja, hogy a közelben egy autóban bombát találtak, és az egyik fegyverest egy kórház előtt fogták el.

A The Guardian összefoglalója szerint a négy fegyveres között van egy nő is. Mike Bush rendőrfőnök arra kérte a környéken élőket, hogy ne menjenek az imahelyekre, és zárkózzanak be otthon.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök sajtóértekezletén kijelentette: “Ez Új-Zéland egyik legsötétebb napja.” Hozzátette: rendkívüli kegyetlenséggel elkövetett, példa nélkül álló erőszakos cselekményről van szó.

A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy mindenki maradjon otthonában, és az iskolákat egy időre bezárták.

Ausztrál jobboldali szélsőséges az a férfi, akit az új-zélandi rendőrök őrizetbe vettek a christchurch-i mecsetek ellen pénteken elkövetett terrortámadások gyanúsítottjaként – közölte az ausztrál miniszterelnök Sydneyben újságírókkal.

Az ausztrál hatóságok készséggel segítenek az eset felderítésében – mondta Scott Morrison.

Origo nyomán

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...