2017-08-06

Dzsihadisták százai térnek “vissza” Franciaországba – szabadon hagyják őket, majd nyafognak, hogy terrorveszély van

Franciaországba 271 dzsihadista tért vissza, miután Irakban vagy Szíriában harcoltak szélsőséges szervezetek fegyvereseiként, az ügyészség mindannyiuk ellen vizsgálatot indított – közölte Gérard Collomb francia belügyminiszter.

A francia hatóságok szerint összesen mintegy 700 francia állampolgár ment a Közel-Keletre, hogy csatlakozzanak az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez. A 217 felnőtt mellett 54 kiskorú francia állampolgár is hazatért a háborús övezetből.

A visszatérők közül “van, aki őrizetben van”. Collomb úgy értékelte, hogy nagyon magas a veszélye annak, hogy terrortámadás történik Franciaországban. (De persze a terrorveszély és az között, hogy a visszaérkező hulladékok közül csak néhányan vannak őrizetben, semmi összefüggés sincs… – a szerk.) Említést tett a párizsi Champs-Élysées-n történt két merényletről, és hét olyan kísérletről is, amelyeket a francia hatóságoknak sikerült meghiúsítaniuk.

A belügyminiszter arra is kitért, hogy összesen már 18 500-nál is több ember neve szerepel azon a megelőzési célból felállított listán, amelyen a hatóságok azokat tartják nyilván, akik radikális viselkedést mutatnak. (De persze ők is szabadon járnak-kelnek, s csaphatnak le bármelyik pillanatban, egy késes vagy autós támadáshoz ugyanis nem kell sok készülődés – a szerk.)

Franciaországban 2015 novembere, a 130 halálos áldozatot követelő terrortámadások óta több mint 100-an váltak már iszlamista merényletek áldozataivá. Az országban a 2015-ös támadások óta rendkívüli állapot van érvényben, amely különleges jogkörökkel ruházza fel a hatóságokat, és amelynek bizonyos elemeit várhatóan állandósítani fogják a következő hónapokban a parlament elé kerülő, új terrorellenes törvény révén.

A fotón:”Francia hadsereg, megfizetsz, a muszlimok már úton vannak!” – Iszlamista tüntetés Londonban a francia nagykövetség előtt (fotó: Reuters)

(MTI, Kuruc nyomán)

Kövess minket a Facebookon!