2017-05-17

Nem akadály az okoskerítés sem, embercsempész alagút épült a határzár alatt

Oszd meg másokkal is!

Gyakorlatilag nem sokat változott a magyar–szerb határon átjutó illegális határátlépők száma az utóbbi két hónapban, annak ellenére, hogy a 155 kilométeres új védelmi rendszer „bármilyen embertömeg feltartóztatására alkalmas”, és „gyakorlatilag nem lehet áthatolni rajta”.

Ám a rendőrségi statisztikákból kitűnik, hogy március közepe óta átlagosan napi 5–10 között alakul azoknak a száma, akik megpróbálnak átjutni a határzáron. Március második felében a legmagasabb napi adat 16-án volt, akkor 55-en próbáltak meg illegálisan bejutni az országba; közülük 15 migránsnak ez sikerült is, őket elfogásuk után a hatóságok visszakísérték a kerítés szerbiai oldalára. Volt ugyanakkor több olyan nap, amikor egyetlen átlépési kísérletet sem regisztráltak. Áprilisban a legtöbben, 18-an 4-én próbálkoztak. Májusban pedig, bár már készen állt az új védvonal, hasonló adatok érkeztek, sőt, némileg még nőtt is a migránsok érdeklődése Magyarország iránt.

Május 1-jén például 22-en, 4-én 15-en, két nappal később 31-en, másnap pedig megint 15-en kísérelték meg az átjutást a határon. Érdekesség, hogy ez – a rendőrségi adatok szerint – az említett májusi próbálkozók közül majdnem mindenkinek sikerült is, és csak az ország belsejében tudták elfogni őket, így kerültek vissza Szerbiába.

Azzal kapcsolatban, hogy a migránsok milyen módszerekkel tudnak bejutni az országba az új kerítés elkészülte után is, Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere azt mondta, az utóbbi időben a legkülönbözőbb alternatív módszerekkel találkoztak. Nem hivatalos forrásból például azt hallotta, hogy a katonák a közeli Kelebiánál egy kilométer hosszú alagutat fedeztek föl a határzár alatt, amelyen keresztül észrevétlenül be tudnak jutni az illegális határátlépők.

Magyar Nemzet nyomán

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Kövess minket a Facebookon!