2018-10-10

Brüsszel, Bukarest két jó barát, együtt lopják a magyar hazát

Oszd meg másokkal is!

Brüsszel a románok bűntársául szegődik a magyarok jogfosztásában, hiszen több magyar család hiába kapta vissza a kommunizmus idején elkobzott ingatlanjait, a román állam bármilyen mesterkedést bevet, hogy ezeket újra államosítsa. A jogi küzdelembe beleállt a Kisebbségi Jogvédő Intézet is, amely október 11-én nyilvános konferencián foglalkozik az üggyel.

A történelmi eseményeket a románoknál jobban ismerők tudják, hogy a kommunisták sorban kobozták el a magyar birtokosok tulajdonait 1945 után, majd az érintettek a 90-es évektől kezdték visszakapni az őket illető földeket, erdőket és épületeket. Ám amellett, hogy a román bürokrácia húzza-halasztja a visszaadást, és az ingatlanok többségét máig nem szolgáltatta vissza, ellentámadásba lendült és a 40-es évek végét idéző érveléssel visszaállamosításba kezdett.

A Pesti Srácok megjegyzi, hogy a legabszurdabb viszont mégis az, hogy a zsidók elleni pogromokat, népirtásokat már a 40-es évek legelejétől, saját örömére végrehajtó fasiszta Románia a román néppel szemben elkövetett háborús bűnökkel vádol magyar magánszemélyeket. Leginkább olyanokat, akiktől birtokokat koboztak el, amelyeket most a háborús bűnökre hivatkozva nem akarnak visszaadni.

A Bánffy családtól 35 ezer hektárnyi erdőt koboztak el annak idején a Kelemen-havasokban. A családfőt, az addigra már Magyarországra távozott Bánffy Dánielt 1946-ban felmentették a háborús bűnök vádja alól, viszont 1952-ben egy koncepciós perben mégis elítélték a távollétében ugyanezen vád alapján. A mai demokratikusnak csúfolt Románia pedig erre az 1952-es ítéletre hivatkozva tagadja meg most az erdők visszaszolgáltatását.

A család mostani ügyintézője, Bánffy Farkas át is települt Magyarországról Erdélybe a kárpótlás ügyintézése végett. A Krónika erdélyi portálnak elmondta, hogy alig éri el az öt százalékot az eddig visszaszolgáltatott javak összessége. Bánffy Farkas célja, hogy visszaszerezze a családi birtokokat, és azokat úgy hozza helyre, hogy az a magyar közösség javát szolgálja és a helybeli magyarok életét segítse. A visszakövetelt 35 ezer hektár viszont akkora terület, hogy semmiképpen sem akar róla lemondani az elrablója, a román állam.

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

Az unióban viszont elvileg nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a polgárok érvényt szerezhessenek jogaiknak. A valóság viszont egyre inkább az, hogy más elbírálás alá esnek a régi, illetve az új tagállamok polgárai, és nem a jog azonos érvényesítése, hanem a tőkével rendelkező befektetők érdekeinek kiszolgálása történik.

A Kisebbségi Jogvédő Intézet a szlovák kárpótlási törvény körüli jogsértésekkel kapcsolatban is folyamatosan próbál állásfoglalást kicsikarni az Európai Bizottságból, az illetékes uniós ombudsmanból, illetve az Európai Bíróságból, de a magasságos uniós szervek a leggagyibb kifogásokkal pattintják le őket – már ha egyáltalán méltóztatnak válaszolni. Végül is ez nem a nyugati nagytőke magyarországi birtokszerzését szolgálja, így nincs okuk a buzgóságra.

A KJI és a Veritas Intézet október 11-én nyilvános, bárki által látogatható konferencián mutatja be a romániai helyzet történeti hátterét, a jelenkori román jogsértéseket, és felvázolja az EU-ban történő fellépés lehetőségeit.

A konferencia időpontja, helyszíne és programja itt érhető el. A KJI emellett petícióval tervez az Európai Bizottsághoz fordulni, amelyben az aláírók kérik, hogy érvényesíthessék az uniós tagságból fakadó jogosultságaikat, vagyis az EU tartsa be a saját szabályait.

(888.hu)

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Csatlakozz csoportunkhoz!