2018-05-15

Behúzott farokkal takarodnak! Berlinbe költözik Soros alapítványának budapesti irodája

Oszd meg másokkal is!

Mégsem várják meg a Stop Soros törvényről szóló parlamenti döntést, a Nyílt Társadalom Alapítványok budapesti irodája Berlinbe költözik, jelentette be az Open Society Foundations (OSF) honlapján Patrick Gaspard, az OSF elnöke. 

A közlemény szerint a döntés oka „a fokozódó politikai nyomás és a jogszabályi környezet megváltozása”. Patrick Gaspard, a Nyílt Társadalom Alapítványok elnöke azt mondta:

A magyar kormány becsmérli a munkánkat, és hamis színben tünteti fel, korlátozza a civil társadalmat politikai előnyszerzés céljából, olyan taktikát alkalmaz, amelyre még nem volt példa az Európai Unió történetében. (…) Az úgynevezett Stop Soros jogszabálycsomag a legújabb ilyen próbálkozás. Nem tudjuk tovább garantálni a munkánk és a munkatársaink biztonságát Magyarországon, és nem tudunk védelmet nyújtani az önkényes kormányzati beavatkozással szemben.

Mint írták, a magyar kormány az elmúlt két évben százmillió eurót (több mint 30 milliárd forintot) költött az alapítvánnyal kapcsolatos hazugságok terjesztésére. „A hazug kampány részeként antiszemita plakátokkal árasztották el a közterületeket, nemzeti konzultációnak álcázott támadást indítottak Soros György és a magyarországi jogvédő szervezetek ellen”.

A Nyílt Társadalom Alapítványok az elköltözés ellenére továbbra is támogatni fogják a civil szervezeteket Magyarországon az olyan fontos területeken, mint a művészet és a kultúra, a sajtószabadság és az átláthatóság, valamint az oktatás és egészségügyi ellátás biztosítása minden magyar állampolgár számára.

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

Az irodák elköltöztetése Budapestről több mint száz itt dolgozó munkatársat érint, akiknek többsége nemzetközi adományozással foglalkozik. A munkatársak mintegy 60 százaléka magyar állampolgár, és sokan közülük több mint egy évtizede dolgoznak a Nyílt Társadalom Alapítványok megbízásából.

Néhány hete a Die Presse írta meg először, hogy máshová tennék át a székhelyüket, de ezt akkor Csontos Csaba alapítványi szóvivő nem erősítette meg. „A költözés egy nagyon erős opció” – mondta akkor.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Varsóban arról beszélt, hogy amint megalakul az új kormány, és megtartotta első ülését, azonnal benyújtják a parlamentnek a Stop Soros törvénycsomagot és az alkotmánymódosítás tervezetét. Ha elfogadják, a Belügyminisztérium felhatalmazást kaphat például a civilek titkosszolgálati módszerekkel történő megfigyelésére.

Soros György 1984-ben hozta létre első  jótékonysági alapítványát az akkor még kommunista Magyarországon. A rendszerváltás idején fénymásoló gépekkel látták el az egyetemeket, könyvtárakat, civil szervezeteket, majd egymillió dolláros alappal segítették a demokratikus ellenzéki szervezeteket, köztük a Fideszt is. A Soros Alapítvány 2007-ben megszűnt, feladatát az 1993-ban alakult Budapesti Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány, a későbbi Nyílt Társadalom Alapítványok vették át.

Az alapítványok az elmúlt három évtizedben számos kezdeményezést támogattak, így az  iskolatejprogramot, lap- és könyvkiadók tevékenységét, a Közép-európai Egyetem (CEU) létrehozását Budapesten, óvodákra, középiskolákra és egyetemekre kiterjedő modernizációs programot indítottak, segítették orvosok külföldi képzését, az egészségügy modernizációját, a hospice-mozgalmat, a romák életkörülményeinek és foglalkoztatási kilátásainak javítását. Az alapítvány segítséget nyújtott a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak, emellett jelentős eszközökkel támogatták a hazai jogvédelem erősítését, a közösségszervezést, a független újságírást, a korrupció és a diszkrimináció elleni küzdelmet. A Nyílt Társadalom Alapítványok ma a világ több mint száz országában működnek.

Index nyomán

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Kövess minket a Facebookon!