2018-12-07

Befuthat-e “Merkel klónja”?

Oszd meg másokkal is!

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára, Kiss J. László szerint lényegében kétszereplőssé vált a CDU elnökségért folyó küzdelem. Angela Merkel hátralépése után pénteken választanak új vezetőt a német Kereszténydemokrata Unió élére.

Három szempontot érdemes szem előtt tartani, amikor a német CDU pénteki elnökválasztásának esélyeit elemezzük – vélekedett Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

“Azzal, hogy a CDU balra tolódott, helyet csinált egy másik pártnak, az Alternatíva Németországnak (AfD) formáció számára” – mondta a szakértő. “A másik szempont, hogy akit elnökké választanak, az egyben kancellárjelölt lesz, és kancellárrá is válhat. A harmadik mind a kettő előzővel összefügg:

sikerül-e a távozó Angela Merkelnek véghez vinnie azt a tervét, amely szerint rendezett utódlási folyamat megy végbe”

Felidézte ugyanis, hogy a kancellár – bejelentése szerint – “részleteiben válik meg hatalmától”, ami 2021-ben a kancellári poszt átadásával tetőződik be.

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

Kiss J. László szerint komoly kérdés, hogy az elnökválasztás után mennyire tudnak együttműködni Merkel utódával, ugyanis jövőre nagy választások lesznek Németországban: májusban EP-választások, majd ősszel Brandenburgban, Szászországban és Thüringiában lesz tartományi választás.

“Ha a CDU ismét vereségeket szenved, az azt jelenti, hogy Merkellel nem lehet választásokat nyerni már”

– utalt az idei év fiaskóval felérő hatalmi visszaszorulására az egyes tartományi választásokon az egyetemi tanár.

A szakértő szerint

Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár, volt Saar-vidék tartományi miniszterelnök és Friedrich Merz, a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös Bundestag-frakciójának volt vezetője között dől el a verseny

– Jens Spahn egészségügyi miniszter ebben a viaskodásban “leszakadt” már. Előbbi kevéssel vezet, de a pártdelegátusok harmada még nem döntötte el, kit támogat, az AKK-nak “becézett” politikus ráadásul sokak szerint egy

“Merkel-klón”, akinek rosszat tehet, ha a CDU a közeljövőben választásokat veszít. Merz közben olyan támogatókat gyűjtött, mint a volt pénzügyér Wolfgang Schäuble vagy Günther Oettinger uniós pénzügyi biztos.

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Csatlakozz csoportunkhoz!