2018-07-08

Az osztrák munkacsoport szerint ne lehessen Európában menedékkérelmet benyújtani

Oszd meg másokkal is!

Az osztrák kormány tervei szerint radikálisan kellene módosítani az Európai Unió menekültpolitikáját: egy néhány nappal ezelőtti bécsi tanácskozáson tárgyalt dokumentumban részletezett elképzelés szerint a jövőben nem lehetne menedékkérelmet benyújtani az EU területén – jelentette vasárnap az APA osztrák hírügynökség.

Az osztrák reformelképzelést Peter Launsky-Tieffenthal osztrák kormányszóvivő is megerősítette. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egyelőre csak hivatalnoki szintű ötletelésről van szó. A szóban forgó dokumentum az Európai Tanács egyik állandó bizottságának (COSI) munkacsoporti ülésére készült. Ebben lehetséges célként jelölték meg azt, hogy egy jobb védelmi rendszer érdekében ne lehessen majd a jövőben menedékkérelmet beadni az Európai Unió területén, kivéve akkor, ha a védelemre szoruló közvetlenül szomszédos országból érkezik vagy ha erre máshol nincs lehetőség az EU és a menedékkérő származási országa között. A dokumentum szerint a genfi egyezményeknek nem az a szándéka, hogy a (tengeren) bajba jutott emberek gyorsan és megbízhatóan segítséget kapjanak, mert így éppen nem a leginkább védelemre szoruló emberek jutnak el Európába, hanem azok, akik ki tudják fizetni az embercsempészeket és fizikailag is erősek egy ilyen veszélyes utazáshoz. Az osztrák munkacsoport elé terjesztett elképzelés szerint az EU külső határainak és menekültpolitikájának gyengeségeit szélsőségesek és terroristák használhatják ki. Az Európába csempészett emberek között nagy számban vannak az alig valamilyen vagy használhatatlan képesítéssel rendelkező fiatal férfiak, akik egyedül kelnek útra. Közülük sokan kifejezetten nyitottak a szabadságellenes ideológiákra és hajlamosak a bűnözésre – fogalmaztak a dokumentum szerzői.

Ez alapján célként kellene kitűzni, hogy legkésőbb 2025-re olyan rendszer alakuljon ki, amelyben

csak olyan embereknek hagynák jóvá a menedékkérelmét, akik tiszteletben tartják az európai értékeket és az EU-ban érvényesülő szabadságjogokat

– ötleteltek az osztrák hivatalnokok. A nyilvánosságra került kormányzati elképzeléseket élesen bírálta az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a Zöld Párt képviselői. Michel Reimon, a Zöldek EP-képviselője úgy fogalmazott: ezekkel a tervekkel az osztrák kormány jobbról előzi Orbán Viktort.

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

Forrás:MTI,PS – Fotó:MTI

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Csatlakozz csoportunkhoz!