2018-03-23

Agyonlőtték a három embert meggyilkoló, túszejtő muszlim terroristát

Oszd meg másokkal is!

A túszdráma után sikerült kiszabadítani az embereket a szupermarketből – erősítette meg a város polgármestere. A lövöldözésben három ember meghalt, az egyik áldozat a bolt dolgozója. A rendőrök lelőtték a muszlim terroristát, akit többek között drogkereskedelem miatt tartóztattak le korábban, de nem merült fel terrorizmus gyanúja vele szemben.

Aude megye prefektúrája a túszejtés után a Twitteren azt írta, hogy “rendőrségi akció van folyamatban” Trebes-nél. Édouard Philippe és Emmanuel Macron terrortámadásnak minősítette a történteket.

A Le Figaro című napilap úgy tudja, hogy a terrorista Allah akbart ordított, amikoregy fegyverrel, egy bozótvágó késsel és kézigránátokkal felszerelkezve rátámadt a boltban lévőkre.  A La Dépeche du Midi című regionális lap értesülése szerint a támadó egy 30 év körüli, marokkói származású férfi, aki szerepel a francia titkosszolgálatok nyilvántartásában. A szupermarket parkolójában álló gépkocsijának rendszámtáblája alapján tudták azonosítani a hatóságok.

Azóta kiderült, hogy nem sokkal a túszejtés előtt egy Trebeshez közeli városban, Carcassonne-ban lelőttek egy autóst, hogy elrabolják a kocsiját. Az egyik településről a másikra 20 perc alatt lehet eljutni autóval.

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

A két eset közötti összefüggést Gerard Collomb belügyminiszter erősítette meg: a merénylő súlyosan megsebesítette a sofőrt, valamint még egy embert, majd pedig rendőröket is megtámadott, az egyiküknek vállsérülése van.

Lelőtték a terroristát

A környéket az akció idejére teljesen lezárták, és a helyszínre érkezett a francia rendőrség elit alakulata is.

Eric Ménassi, Trebes polgármestere a túszok szabadon engedése után elmondta,épületben csak a túszejtő és egy kommandóstiszt maradt, aki a túszokkal cserélt helyet.

A rendőrök később lelőtték a terroristát.

A túszejtés délelőtt 11 órakor történt, szemtanúk több lövést is hallottak.

A túszdráma során 20 embert menekítettek ki a terrorista fogságából.

Úgy tudni, a támadó azért a Salah Abdeslamért ölt, aki részt vett a 2015. novemberi párizsi terrortámadásban, és akinek a bírósági tárgyalása éppen most zajlik Belgiumban.

A BFM francia hírtelevízió értesülése szerint a terrorista a túszejtést megelőzően egy autóból rálőtt négy rendőrre, akik egy közeli terepen futottak. Az egyik rendőr súlyosan megsebesült. A terrorista a lövöldözés után ment be a Super U szupermarketlánc egyik üzletébe, ahol elbarikádozta magát.

A The Independent két halottról írt, A france24 szerint viszont három halott van, mert az egyik sebesült, az egyik vevő a kórházban meghalt. Az egyik áldozat a szupermarketben dolgozó hentes, a másik pedig egy vásárló.

Az Iszlám Állam vállalta

A BFM úgy értesült a párizsi ügyészségtől, hogy a férfi azt mondta, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nevében lép fel, támadás közben pedig azt kiabálta: ezt Szíriáért! Az Iszlám Állam magára vállalta a támadást.

Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege indított eljárást.

Emmanuel Macron támogatását fejezte ki a francia rendőrség felé.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is szolidaritását fejezte ki a francia hatóságok és a francia nép felé, miután újra “gyáva és véres módon megtámadták” az országot.

Egyedül ölt

Gérard Collomb francia belügyminiszter sajtótájékoztatón elmondta, hogy a merénylő a 26 éves Redouane Lakdim volt, akit többek között drogkereskedelem miatt nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, de nem merült fel terrorizmus gyanúja vele szemben. Valószínűleg nem voltak társai a túszejtésben.

A Sky News szerint az Iszlám Állam magára vállalta a támadást, de egyelőre nem szolgált bizonyítékkal.

Origo, MNO, MTI nyomán

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Csatlakozz csoportunkhoz!