2019-01-09

A sárgamellényesekkel alakítana EP-képviselőcsoportot Di Maio

Oszd meg másokkal is!

Közös európai parlamenti (EP) képviselőcsoportot szeretne létrehozni a francia sárgamellényesekkel, valamint lengyel, horvát, finn pártokkal Luigi Di Maio olasz kormányfő-helyettes, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezetője – derült ki abból az interjúból, melyet szerdán jelentetett meg az Il Fatto Quotidiano című napilap.

Di Maio elmondta, hogy a következő napokban a francia sárgamellényesek néhány vezetőjével találkozik. Nem árulta el, hogy kikről van szó, mikor és hol tervezik a találkozót a Rómában kormányra jutott mozgalom és a franciaországi utcákon tüntetők között. Luigi Di Maio hangsúlyozta, hogy a tervezett EP-frakcióhoz a lengyel Kukiz’15, a horvát Élő Pajzs (Zivi zid) és a finn Most Mozgalom (Liike Nyt) párt is megerősítette csatlakozását. A közös európai képviselőcsoport tíz pontos programját február közepén akarják aláírni Rómában. A jobboldali, populista Kukiz’15-t a punkzenész Pavel Kukiz alapította, a párt a 2015-ös lengyel választásokon harmadik lett. A szintén populista Zivi zid politikája EU-ellenes, a Liike Nyt pedig liberális politikát hirdet. Mindhárom alakulat 2015 óta politizál.

A közvetlen demokrácia nagy európai családját akarjuk létrehozni – mondta Di Maio.  Az M5S vezetője korábban is kiállt a sárgamellényesek mellett, január 7-én nyílt levélben állt ki mellettük. Az olasz politikus közeledését azonban Jacline Mouraud, a sárgamellényesek volt szóvivője már többször elutasította.  A párizsi kormány nevében Nathalie Loiseau EU-ügyi miniszter reagált, hangoztatva, hogy az olasz kormány foglalkozzon inkább Olaszországgal. Az M5S a 2014-es EP-választáson a voksok 21,16 százalékát kapta Olaszországban, jelenleg tizenkét EP-képviselővel rendelkezik, akik a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) nevű frakcióban ülnek, – írja a Pesti Srácok.

Forrás: MTI, PS. Fotó: MTI/EPA/Angelo Carconi

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...