2017-05-17

A lengyelek inkább bevállalnak egy brüsszeli eljárást, mint a kényszerbetelepítést

Oszd meg másokkal is!

Rosszabb következményekkel járna a menekültelosztási kvóták elfogadása, mint amilyen az Európai Bizottság által a kvóták elutasítása miatt kilátásba helyezett kötelezettségszegési eljárás – jelentette ki Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter szerdán a lengyel közszolgálati rádiónak nyilatkozva.

Az Európai Bizottság (EB) keddi bejelentésére vonatkozóan, miszerint Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelország, Magyarország és Ausztria ellen, ha júniusig nem kezdik el az uniós megállapodás szerint a menekültek befogadását, Blaszczakot az egyik rádióműsorban megkérdezték: nem lenne-e jobb teljesíteni azt a kvótát, amelybe 2015 őszén az előző lengyel kormány beleegyezett.

Ez kétségtelenül rosszabb lenne”

– válaszolta a belügyminiszter.

Lengyelország és a lengyelek biztonságáról van szó, az előző kormánykoalíció valóban kockára tette ezt – jegyezte meg a tárcavezető, és rámutatott arra, hogy a legutóbbi felmérések szerint a lengyelek 74 százaléka ellenzi a menekültek befogadását. Blaszczak úgy vélte, a kényszerű menekültelosztás csak növeli a bevándorlás körül kialakult konfliktust.

A bűnözést csak ösztönzi, ha az embercsempészek látják: azok, akiket ők Európába juttatnak el, más országokban találnak menedékre”

– mondta.

Utalt a Nyugat-Európában történő terrortámadásokra, s megjegyezte: a nyugat-európai országok problémái a gyarmati múltban gyökereznek. Hozzátette, hogy ezek az országok egykoron hasznot húztak az afrikai és az ázsiai gyarmataikból, most pedig benyújtották nekik a számlákat, amelyeket ők Lengyelországgal is meg akarnak fizettetni. Megerősítette, a kvótaügy egyik fő téma lesz az EU-tagországok belügyminisztereinek csütörtöki brüsszeli találkozóján.

Ez valóban az EB által Lengyelországra gyakorolt nyomás fő tárgya”

– szögezte le, aláhúzva: álláspontja ez ügyben változatlan és egyértelmű.

Mint ismert, Beata Szydlo lengyel miniszterelnök már kedden hangsúlyozta: a lengyel kormány nem egyezik bele, hogy Lengyelországra vagy más uniós tagállamokra rákényszerítsék a menekültelosztási kvótákat.

888 nyomán

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Kövess minket a Facebookon!