2017-09-09

A Fekete-tenger elnevezés lassan találóbb, mint valaha: újabb migránshajó futott be egy román kikötőbe

Oszd meg másokkal is!

Újabb migránshajó érkezett szombat reggel a Fekete-tengeren keresztül Romániába – közölte az Agerpres hírügynökség.

A körülbelül száz illegális bevándorlót szállító kis méretű hajóra a román parti őrség figyelt fel az éjszaka folyamán. A szabadidős tevékenységekre gyártott kishajó nem állt meg a parti őrség hajójának felszólítására, folytatta útját a román partok felé. (Sok mindent el lehet mondani a románokra, de azt biztosan nem, hogy az efféle magatartás felérne náluk egy életbiztosítással, legutóbb pl. nem haboztak fegyvert rántani, sőt tüzet nyitni, amikor egy embercsempész nem állt meg felszólításukra a Bánságban; vö. a migránsokkal sétálgató magyarországi gyakorlattal… – a szerk.) A hajót végül Mangalia kikötőjébe irányították, ahol elkezdődött a fedélzeten levők ellenőrzése és egészségügyi szűrése.

A parti őrség szóvivője a hírügynökségnek elmondta: szombat reggel a bolgár parti őrség is megállított egy illegális bevándorlókat szállító hasonló kishajót.

A Digi24 hírtelevízió bemutatta, hogy a mangaliai kikötőben a román hatóságok sátrakat állítottak fel a hajó utasainak egészségügyi szűrésére, azonosítására, ellátására. Innen a bevándorlási hivatalhoz szállítják a migránsokat, ahol menedékjogot kérhetnek. A bevándorlók pontos számáról és származási országából az ellenőrzési folyamat végén közölnek adatokat.

A betolakodókat szállító hajó befut Mangalia kikötőjébe

Ez immár a negyedik hasonló kishajó, amelyet illegális bevándorlókkal a fedélzetén az utóbbi hetekben fogott el a román parti őrség. Mint a Digi24 hírtelevízió közölte: a korábbi hajókat vezető hat embercsempészt előzetes letartóztatásba helyezték Romániában. A televízió szerint az év első nyolc hónapjában mintegy 1500, Romániába vagy rabolt területeire belépő határsértő migránst fogtak el a határrendészek. A szám negyven százalékkal nagyobb, mint az elmúlt év egészében elfogott illegális bevándorlóké. A legnagyobb migrációs nyomás a jelenlegi szerb-román határszakaszra nehezedik.

(MTI, Kuruc nyomán)

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Kövess minket a Facebookon!