2017-06-19

Migránsellenes tüntetés volt Berlinben

Oszd meg másokkal is!

A németországi Identitás Mozgalom több száz tagja vonult fel ma délután Berlinben. Az eseményről az ellentüntetők sem hiányozhattak.

Szombaton a berlini rendőrség nagy erőkkel biztosította a migránsellenes demonstrációt, amelyen a főleg fiatalokból álló mozgalom tagjai egy “Jövőt Európának – védjük meg az identitásunkat, a kultúránkat és az életmódunkat” feliratú molinót vittek maguk előtt.

A menet a berlini multikulti fellegvárából, a Gesundbrunnen-negyedből indult, onnan a mozgalmárok a berlini főpályaudvarig sétáltak. Eközben több száz szélsőbalos és antifasiszta tüntető próbálta útjukat állni – írta az Deutsche Welle az eseményről.

Az Identitás Mozgalom felvonulásának első hírére, még napokkal ezelőtt egy 4000 fős tüntetés is volt Berlinben.

A DW helyszíni tudósítója, aki végigkísérte a mozgalom menetét, hallotta az ellentüntetők kiabálását, akiket a rendőrök igyekeztek megakadályozni, hogy a migránsellenes demonstráció közelébe jussanak.

Neonáci, jobboldali vagy bevándorlásellenes?

Az Identitás Mozgalom tagjai nagyon aktívak a közösségi médiában, mivel a mozgalmat főként fiatalok alkotják. A páneurópai mozgalom 2002-ben indult Franciaországból.

Németországban a mozgalmat megfigyeli a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal, a belföldi titkosszolgálat.

A mozgalom német tagjai számos esetben látványos akciókkal kerültek a média fókuszába. Ilyen volt például, amikor kitűzték mozgalmuk zászlaját 2016 augusztusában a berlini Brandenburgi kapura, valamint legutóbb májusban kerültek be a hírekbe, amikor megostromolták a Szövetségi Igazságügyi Minisztériumot az új, gyűlöletbeszéddel kapcsolatos törvénytervezet miatt. Szombati rendezvényük az eddigi legnagyobb volt.

A Merkel-kormány baloldali igazságügyi minisztere, Heiko Maas korábban a Tagesspiegel című lapnak adott interjúban kijelentette, hogy az Identitás Mozgalom nem egy “mozgalom”, hanem egy extrém, radikális és rasszista kisebbség.

A DW szerint a mozgalomhoz köthető egy kezdeményezés, amelynek során a Földközi-tengeren, a migránsokat segítő segélyszervezetek hajóit akarták volna megakadályozni abban, hogy kifussanak a tengerre. Az akcióhoz a PayPal nevű internetbankos alkalmazáson keresztül akartak pénzt gyűjteni. Végül az összegyűlt 73 000 eurót az oldal inkább visszautalta az adományozóknak, mert nem akarta, hogy a pénz eljusson a csoporthoz.

A mozgalom németországi szervezetére a baloldalon előszeretettel hivatkoznak neonáciként. Egyik korábbi cikkemben én is ezt az álláspontot vettem át, amelyért szép olvasói leveleket kaptam. Az biztos, hogy az Identitás Mozgalom bevándorlásellenes és nacionalista. Azt, hogy lehetnek a mozgalomban súlyosabb arcok is, azt bizonyítja, hogy a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal folyamatos megfigyelés alatt tartja őket.

Magyarországon két szervezet is az Identitás Mozgalomhoz elvi alapjain épült fel. Az egyik az Identitás Generáció, a másik pedig a László Balázs vezette Identitesz. László Balázs korábban neonáci rendezvényen is részt vett, valamint a Konzervatív Hallgatók Szövetségének elnökeként homofób tüntetést is szervezett.

888 nyomán

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Kövess minket a Facebookon!