2017-12-12

Tüntetés-etika az orrukat befogva tiltakozóknak

Oszd meg másokkal is!

Nagy nap a mai! Hivatalosan is bejelentette az LMP és a Momentum, hogy készen áll együtt tüntetni a Jobbikkal Orbán Viktor sötét diktatúrájának megdöntése érdekében.

Tekintsünk el attól, hogy az MNO bombakészítéshez ad tanácsokat, a HVG publicistája pedig erőszakos cselekményeket helyezett kilátásba, elvégre a tüntetés békésen fog kezdődni, így elsősorban etikai kérdéseket kell feszegetnünk, mielőtt Orbán Viktor soraink közé küldi a provokátorokat.

Mielőtt kimegyünk együtt tüntetni a liberálisokkal, nem árt tisztázni, mi az, amit nem szabad mondani velünk közösen tüntető embertársainknak.

Vitathatatlan: ezen a derűs pénteki napon ők most nem hazaárulók, hanem harcostársaink. Érdemes tehát elgondolkoznunk azon, hogyan lehet ebben a nagy akcióegységben tisztelettel kezelni a bajtársainkká átvedlett transzgender személyeket, akik vélhetően “I stand with CEU”, “Soros army és hasonló feliratú kitűzőkkel, pólókkal, esetleg színes gumibugyikkal fognak mellettünk állni a diktatúra ellen beszédet hallgató tömegben.

“Mekkora orra van!” Semmiféleképpen ne mondjunk ilyet fennhangon, ha azt látjuk, hogy liberális embertársunknak kicsit furcsa az arca. Lehet, hogy csak rosszul látjuk, ahogy rosszul láttunk minden mást is a néppártosodás előtt, és egyébként sem barátságos gesztus megjegyzést tenni mások testi adottságaira. Apropó! A “tornából felmentett” és “gyíkvállú” kifejezéseket szintén próbáljuk kerülni. Akcióegység-társaink ezek hallatán sértve érezhetik magukat, és ha mégis megdől a diktatúra, szombat reggelre újra fasiszták leszünk emiatt.

A cikk a hirdetés után folytatódik..
loading...

A fáklya rendeltetés-szerű használatára fokozottan ügyeljünk. Számos EU-zászlót fogunk látni a tömegben, de ezúttal nem meggyújtani kell, hanem ezt fogjuk kitűzni a Fidesz székházára. A “hol az EU-zászló, hol az EU-zászló?” rigmust gyakoroljuk sokat! Lehet, velünk tüntető embertársaink többségénél mélyebb a hangunk, így célszerű lenne, ha mi mennénk az első sorba követelni, hogy Brüsszel álljon már ki a jogállamért. Raszta-hajú embertársaink láttán se kezdjünk Csubakkára utalásokat tenni. Bár Orbán Viktor sokak szerint maga a Darth Vader, ez itt nem a Csillagok Háborúja.

Sapkát vigyünk magunkkal feltétlen a pénteki tüntetésre. Lehet, szövetségeseink elő sem jönnek a kő alól, ha esik az eső, vagy fúj a szél, de mi garantáltan eltévedt vadhajtások leszünk a másnap reggeli sajtóban, ha rendesen van nyírva a hajunk. Pártunk választási győzelmének esélyeit rontja, ha nincs rajtunk sapka. Bakancsunkból a fehér fűzőt célszerű szivárványosra cserélni, nehogy a CEU-n emberjogvédelmet hallgató nigériai embertársaink a fehér elnyomásra asszociáljanak.

Ha úgy érezzük, hogy mindez ránk nem vonatkozik, ehelyett liberálisként inkább azon gondolkozunk, hogyan viselkedjünk a velünk tüntető fasiszta neonácikkal – akik tegnapi véleményünk szerint még írni-olvasni se tudtak -, akkor is van néhány etikai alapelv, amit érdemes betartani. Kopasz fejek, bakancsok, bomberdzseki láttán ne tegyünk kritikus megjegyzést; ezen a derűs napon biztosan nem értünk jöttek. Sokkal valószínűbb, hogy miattunk inkább nem is jönnek! De ha mégis, képzeljük azt, hogy rockkoncerten vagyunk. Egy-két rendesen csavart füves cigi, és kezelhetőbb a stresszes helyzet. Viszont ne kínáljuk meg őket, mert lehet, hogy ez egy olyan téma, amin a diktatúra elmozdítása után azonnal összekülönböznénk. Ne rontsuk el ezt a szép napot olyan sokadrangú kérdésekkel, hogy szabad-e drogosnak lenni, vagy nem. Ha mégis megkínáljuk őket, a “tesó” kifejezést célszerű nem használni. Igazából a legjobb, ha hozzájuk se szólunk, és akkor nem kell leszállni a magas lóról, amin az elmúlt húsz évben ültünk.

Fáklyás kopasz emberek láttán ne rettegjünk, ezért most nem fizetnek felárat. Ha valaki véletlen mégis inkább felgyújtja az EU-zászlót, nézzük el neki, ő valószínűleg Orbán Viktor által küldött provokátor. Rendes Jobbikos tüntetők már tudják, hogy mi vagyunk a nép, és mi nem akarunk zászlót gyújtogatni. Egy köteg Magyar Idők elégetése viszont mindig hangulatos közösségi program, egy ilyen cselekmény közepette írni-olvasni nem tudó barbár neonácivá nyilvánított embertársainkkal is együtt örülhetünk a diktatúra bukásának.

Bajuszra, bő gatyára megjegyzést ne tegyünk. Valószínűleg Orbán Viktor ragasztott bajuszt a velünk tüntetőkre, hogy ezáltal is megpróbálja ellehetetleníteni az ellenzéki összefogást. Nagy-Magyarország matrica maradhat – Románia szövetségesünk, de a kormányt Putyin megvette kilóra, ezért a diktatúrát gyengítő háború csak jól jön. Végül, de nem utolsó sorban; ha a demokrácia védelme során fegyverek utcán felejtésére kerül sor, vigyázzunk, hogy újdonsült bajtársaink kerüljék az alkoholos italok fogyasztását. Nekünk, liberálisoknak ilyen esetben ajánlott mégis inkább hazamennünk, hogy a nyílt társadalom ellenségei inkább egymást lőjék le, mint minket. CEU-s disszertációkból tudható, hogy egy felvilágosult társadalomban se rendőrök, se egyéb hazafiak nincsenek.

Hídfő.ru nyomán

A Facebook nem mutatja meg, cenzúrázza a híreket, ők döntik el mit olvashatsz el, és mit nem!

Ha Te sem akarod, hogy a Facebook döntse el mit olvashatsz, kattints ide, és iratkozz fel híreinkre.
loading...

Kövess minket a Facebookon!